ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ- ΑΠΟΧΗ

- "Η αξιολόγηση στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου, στην ενδυνάμωση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού".

Άραγε η οικονομία της χώρας που είναι σε διαρκή και αυστηρή αξιολόγηση από το 2010 βελτιώθηκε; Έχει βελτιωθεί η θέση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που κυνηγάνε στόχους υπό την απειλή απόλυσης; Ή μήπως έχουν βελτιωθεί οι υπηρεσίες προς το λαό ή οι συνθήκες εργασίας στο δημόσιο από την αξιολόγηση που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες;

- "Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θέλουν την αξιολόγηση γιατί είναι ανίκανοι και βολεύονται"

Ποιοι άραγε είναι οι "ανίκανοι"; Οι δημόσιοι υπάλληλοι των πετσοκομμένων μισθών των 600 ευρώ; Ποιοι "βολεύονται"; αυτοί που έχουν γίνει λάστιχο με τα ελαστικά ωράρια, τη δουλειά τα Σαββατοκύριακα και την εντατικοποίηση; Και ποιοι μιλάνε; Οι "άριστοι"; αυτοί που έχουν ταυτιστεί με την αναξιοκρατία, την εξαγορά συνειδήσεων και τα ρουσφέτια, αυτοί που χτίζουν καριέρες στις πλάτες μας;

- "Η αξιολόγηση είναι για το καλό των εργαζομένων"

Τότε γιατί είναι υποχρεωτική; Γιατί χρειάστηκαν επτά δικαστικές αποφάσεις κήρυξης παράνομης της απεργίας - αποχής των Ομοσπονδιών και της ΑΔΕΔΥ για την αξιολόγηση του 2023; Γιατί χρειάστηκαν δυο απανωτές εγκύκλιοι με απειλές και μια παράταση προθεσμιών προκειμένου, εν τέλει, να προσαρμοστούν οι απείθαρχοι; Την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει μόνο να περάσει η αξιολόγηση. Δεν την ενδιαφέρει μόνο η πιστή εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Την ενδιαφέρει κυρίως να υποτάξει τους εργαζομένους και να τους χειραγωγεί.

Οι εργαζόμενοι δεν επιθυμούμε να αξιολογηθούμε για το κατά πόσο "ασκούμε και εφαρμόζουμε την κυβερνητική πολιτική", την πολιτική, δηλαδή, της απαξίωσης των υπηρεσιών και των δικαιωμάτων του λαού και της κατάργησης κάθε εργασιακού δικαιώματος και κατάκτησης. Δεν επιθυμούμε να αξιολογηθούμε σε κριτήρια όπως η "επίλυση των προβλημάτων και δημιουργικότητα", η "προσαρμοστικότητα" και ο "προσανατολισμός στο αποτέλεσμα" που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αποδοχή της εντατικοποίησης και της εκμετάλλευσης της εργασίας μας.

Η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει απεργία-αποχή από την αξιολόγηση του 2022. Η αντίστοιχη απεργία που είχε εξαγγείλει για την αξιολόγηση-στοχοθεσία του 2023 κρίθηκε παράνομη και μάλιστα η απόφαση ανακοινώθηκε μια μέρα πριν την 24ωρη απεργία της 16ης Μαρτίου για να δημιουργηθεί σύγχυση. Η ΑΔΕΔΥ και οι Ομοσπονδίες του δημοσίου, μεταξύ αυτών και η ΟΣΥΠΕΣΔΔΑ, την επαναπροκήρυξαν.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η απεργία-αποχή δεν αρκεί. Μπορεί το 2014 να σταμάτησε την αξιολόγηση Μητσοτάκη, μπορεί να καθυστερήσει την εφαρμογή της, αλλά δεν αποτελεί αγώνα, ίσα-ίσα καλλιεργεί αυταπάτες ότι δήθεν μπορούν να κερδηθούν μάχες χωρίς κόστος. Ξέρουμε ότι χρειάζεται συνολική απάντηση. Ωστόσο, συμμετέχουμε γιατί θέλουμε ν' αντισταθούμε σ' αυτή την πολιτική, να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, ν' αγωνιστούμε για τις συλλογικές κατακτήσεις μας.

Μπορεί η αξιολόγηση ακόμα να μην έχει δείξει τα "δόντια" της, αλλά βρίσκεται στον πυρήνα της ιδεολογικής και πολιτικής επίθεσης στους εργαζόμενους, είναι όπλο του αντιπάλου και αποτελεί μέσο χειραγώγησης και υποταγής, εργαλείο για απολύσεις, μισθολογική καθήλωση, χτύπημα των συλλογικών διαδικασιών και των εργασιακών ελευθεριών. Υπηρετεί το στόχο της κυβέρνησης για ένα δημόσιο, αντιγραφή της ζούγκλας του ιδιωτικού τομέα, όπου οι εργαζόμενοι του δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα και κατάκτηση και θα ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ