Οι συνάδελφοι γράφουν…


Κανένα πρόβλημα, όλα μία χαρά!

Έγινε η συνέλευση για να εξουσιοδοτήσουμε το σύλλογο εργαζομένων.

Τον είχαμε εξουσιοδοτήσει πάλι με τη γνωστή διαδικασία της «δια βοής» ψηφοφορίας όπου τίθεται σε ψηφοφορία μόνο το σκέλος του επιθυμητού αποτελέσματος και φυσικά πάντα ψηφίζεται! Όταν γίνονται ψηφοφορίες πρέπει να ψηφίζονται περισσότερες από μια επιλογές. Έτσι αν η μία επιλογή είναι «Εγκρίνεται!», η άλλη επιλογή πρέπει να ψηφίζεται και αυτή και να είναι: «Δεν εγκρίνεται!».

Στη συγκεκριμένη συνέλευση, κάποιοι δεν προσήλθαν γιατί θεώρησαν ότι η συνέλευση δεν είχε αντικείμενο…

Συνάδελφοι πιστεύουν και το λένε ανοιχτά ότι οι συνελεύσεις γίνονται μόνο για να ανακοινώσει ο σύλλογος κάτι… ή για να αποφασίσουμε μαζί του αυτό που ήδη έχει αποφασίσει.

Γενικά επικρατεί η άποψη ότι δεν συμβαίνει τίποτα άσχημο – κακό στο Εθνικό Τυπογραφείο. Δεν πειράζει τίποτα, 2006-2009 αναρωτιέμαι έγινε τίποτα; Μήπως ήταν η περίοδος του τίποτα για το Εθνικό Τυπογραφείο; Ή ήταν η περίοδος που όλοι προσαρμοστήκαμε στα δώρα των συμβάσεων έργου και των STAGE.

Το μηδέν ή και κάτω από αυτό, προς τα πίσω στο χρόνο, όταν όλα πάνε μπροστά.

Ανακοινώθηκε και η επικείμενη, σύμφωνα με το Σύλλογο, αλλαγή στις δημοσιεύσεις των Α.Ε.-Ε.Π.Ε. Τι θα κάνουμε για αυτό; Οι πληροφορίες του Γενικού Γραμματέα αφορούσαν στο προφανές «…το νομοσχέδιο θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο…» όπως όλα τα νομοσχέδια πριν κατατεθούν στη Βουλή. Εμείς έχουμε πρόταση; Υπάρχει στρατηγική; Όχι. Όπως μοιρολατρικά αντιμετωπίσαμε την πρόσφατη υποβάθμιση της υπηρεσίας, έτσι περιμένουμε το μοιραίο!

Όλοι διαπιστώνουν κάποια ασθένεια (χρόνιο άσμα, καρκίνο, αρρυθμίες, ιώσεις κ.ά.) αλλά κανείς δε φωνάζει το γιατρό. Περιμένουμε κάποιον να φέρει το γιατρό ή να δώσει τα φάρμακα. Αναρωτιέμαι τί θα συμβεί σε μια κρίση του ασθενούς. Ο σύλλογος εργαζομένων και όλοι οι εκπρόσωποί του παραδέχτηκαν στη συνέλευση ότι δεν έχουν προτάσεις για το μέλλον του Εθνικού Τυπογραφείου. Όταν μάλιστα κάποιος συνάδελφος πρότεινε την έγγραφη κατάθεση προτάσεων από τις παρατάξεις, αρκετοί τον στραβοκοίταξαν, ενώ οι υπόλοιποι προσπέρασαν με ευκολία την πρότασή του. Την ίδια τύχη είχε κάθε πρόταση που διατυπώθηκε στη συνέλευση. Καμία απάντηση! Επειδή δευτερολογούν μόνο οι εκλεγμένοι του Συλλόγου, και χρωστώ μια απάντηση για τη χρυσή κότα: ΦΕΚ 341/Β/2001, ΦΕΚ 176/Β/2003 ενδεικτικά!

Δύσκολοι καιροί, τα πάντα αλλάζουν πολύ γρήγορα, ο Γενικός Γραμματέας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου μάς καθησύχασαν «Κανένα πρόβλημα, όλα μία χαρά!».

Χωρίς στρατηγική, χωρίς προτάσεις, χωρίς αλλαγές!

Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια: αλλαγή στον οργανισμό του Εθνικού Τυπογραφείου για να τοποθετηθεί Διευθυντής, αυτή η αλλαγή οργανισμού τότε είχε ονοματεπώνυμο (ΦΕΚ 43/Α/2005), αλλαγή πάλι στον οργανισμό του Εθνικού Τυπογραφείου, πάλι οι συνάδελφοι αναφέρονται σε αυτή με ονοματεπώνυμο (ΦΕΚ 184/Α/2009). Μάλιστα αναφέρονται έτσι οι συμπολιτευόμενοί του.

Έτσι μάλλον δεν γίνεται να πάμε μπροστά.

Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια: εγκατάσταση Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΦΕΚ 87/ΔΔΣ/2003), το έργο της Αυτοματοποίησης ….. «Aνάπτυξη Συστήματος Αυτοματοποίησης της Σύνθεσης της Δημοσιευτέας ύλης των Φ.Ε.Κ.», το έργο προϋπολογισμού 814.960,51€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ είχε ως αντικείμενο την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ενός Πληροφοριακού Συστήματος που θα αυτοματοποιεί τη συλλογή της ύλης, τη διαδικασία παραγωγής των ΦΕΚ, τη διαχείριση και τη διάθεση των ΦΕΚ στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τη Δημόσια Διοίκηση.

«Το Πληροφοριακό Σύστημα θα εγκατασταθεί στο Εθνικό Τυπογραφείο με στόχο την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και την αρτιότερη εξυπηρέτηση του πολίτη».

Λειτουργικές ενότητες του έργου ήταν: α) η Αυτοματοποίηση Διαχείρισης Δημοσιευτέας Ύλης και Σύνθεσης Φ.Ε.Κ., β) η Διαχείριση ροών εργασίας γ) η Διοικητική πληροφόρηση και δ) οι Υπηρεσίες διαδικτύου.

Μετά την κατοχύρωση του έργου και την υλοποίησή του αναρωτιέμαι αν οι στόχοι του είχαν επιτυχία. Αξιολογήθηκε αυτό; Το Σύστημα δεν έχει προβλήματα; Έγινε ποτέ ανατροφοδότηση και επιλύθηκε κανένα πρόβλημα;

Γιατί ξέρετε έτσι γίνεται αλλού!

Οι αναζητήσεις δημοσιευμάτων λειτουργούν; Για ποια έτη;

Να μη σας κουράζω άλλο!

Κανένα πρόβλημα, όλα μία χαρά, δεν κάνω προτάσεις, περιμένω και εγώ το μοιραίο!

    Υ.Γ. 1. Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε μετά τη συνέλευση και πριν την Κατάληψη.

    Υ.Γ. 2. Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που προκάλεσαν οι συνάδελφοι (και εγώ μαζί) δε μίλησα διότι αρχίζω να πιστεύω ότι ισχύει η παροιμία «…στου κουφού την πόρτα…».

Μιχάλης Κουτσολιάκος