Το Δ.Σ. του ΣΠΕΤ συνεδριάζει…

Τη Δευτέρα 9-5-2011 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σ.Π.Ε.Τ. με θέματα:

  1. Εκλογή νέου Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του Σ.Π.Ε.Τ.

Κατόπιν ψηφοφορίας μεταξύ των μελών του Δ.Σ. επελέγη ως αντιπρόεδρος κατά πλειοψηφία με 8 ψήφους υπέρ και 1 κατά, ο συνάδελφος Καραβάνας Αντώνης. Διαφωνήσαμε γιατί θεωρούμε ότι οι προτάσεις και ψηφοφορίες για το προεδρείο του Δ.Σ. του Σ.Π.Ε.Τ. πρέπει να γίνονται με βάση τις πολιτικές θέσεις και προτάσεις του καθενός υποψηφίου και μετά από πολιτική συζήτηση και όχι με κριτήριο την εκλογική δύναμη της κάθε παράταξης.

  1. Συμμετοχή του Σ.Π.Ε.Τ. στη γενική απεργία της 11 Μαΐου.

Αποφασίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή του Σ.Π.Ε.Τ. στη γενική απεργία της 11ης Μαΐου και η έκδοση σχετικής ανακοίνωσης. Ακολούθησε συζήτηση γύρω από τα αιτήματα της απεργίας, ανάμεσά τους και το ωράριο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών. Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να απαιτήσει το ωράριο εργασίας της υπηρεσίας να παραμείνει ως έχει. Αναμένεται προς το παρόν η ψήφιση της σχετικής διάταξης, ενώ γίνονται ενέργειες ώστε να εξαιρεθεί στη συνέχεια το Εθνικό Τυπογραφείο από αυτήν.

  1. Ενημέρωση Προέδρου

Ακολούθησε ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Σ.Π.Ε.Τ. σχετικά με το θέμα του επιδόματος για τους παιδικούς σταθμούς. Πληροφορηθήκαμε ότι έγινε σχετική συνάντηση με τον υπουργό, ο οποίος και δήλωσε ανενημέρωτος για το θέμα και δεσμεύτηκε να ενημερωθεί και να δώσει απάντηση. Ζητήθηκε από τον πρόεδρο και δόθηκε ομόφωνα εξουσιοδότηση ώστε σε περίπτωση που η απάντηση του υπουργού δεν μας ικανοποιήσει να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις σε συνεργασία με την Ομοσπονδία των εργαζομένων του υπουργείου Εσωτερικών.

Αφού πληροφορηθήκαμε ότι στο νομοσχέδιο περί «Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» ενσωματώθηκε τροπολογία που προβλέπει την κατάργηση της θέσης του Ειδικού Γραμματέα του Εθνικού Τυπογραφείου, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δ.Σ. του Σ.Π.Ε.Τ., συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα.

Εκφράστηκε η ανησυχία μας γι’ αυτή την εξέλιξη. Ο Ειδικός Γραμματέας καθησύχασε τα μέλη του Δ.Σ. λέγοντας ότι δεν θα αλλάξει κάτι στη λειτουργία του Εθνικού Τυπογραφείου και ο ίδιος θα παραμείνει επικεφαλής του, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αντίθεσή του στην όποια απαξίωση των υποδομών του. Ωστόσο, στο τέλος του 2011 αναμένεται ο νόμος περί «επιτελικού κράτους» και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση περί νέων οργανισμών των υπουργείων. Μεταξύ αυτών, θα εκπονηθεί και νέος οργανισμός του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος (κρίσιμη «λεπτομέρεια») θα περιλαμβάνει και το Εθνικό Τυπογραφείο. Ο γραμματέας του Δ.Σ. του Σ.Π.Ε.Τ. ζήτησε από τον Ειδικό Γραμματέα να αποτελέσει «γέφυρα επαφής» με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ενώ ο πρόεδρος τόνισε τη σημασία που έχει να πειστεί και ο ίδιος και να σταθεί αλληλέγγυος στη συζήτηση που θα ανοίξει τότε για την τύχη της υπηρεσίας μας. Στο ερώτημα ποια σκοπιμότητα υποκρύπτεται σήμερα, σε εκ πρώτης όψεως «αθώο» χρόνο, πίσω από την κατάργηση της θέσης του Ειδικού Γραμματέα του Εθνικού Τυπογραφείου, ο κ. Στέφ. Γκρίτζαλης παραδέχτηκε ότι «υπάρχει κενό». Στο ενδεχόμενο να ανοίξει αυτή τη στιγμή η σχετική συζήτηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, το θέμα παραπέμφθηκε στις καλένδες για αργότερα, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό.

Ακολούθησε την ίδια μέρα συνεδρίαση του Δ.Σ. με θέμα τη συγκεκριμένη συνάντηση:

Συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της συνάντησης, εκφράστηκε η ανησυχία όλων για τη διατήρηση της αυτοτέλειας της υπηρεσίας και, μετά από πρότασή μας, αποφασίστηκε ομόφωνα η πραγματοποίηση ενημερωτικής γενικής συνέλευσης την Τρίτη 24-5-2011. Επίσης, με πλειοψηφία 8 υπέρ και 1 κατά, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό. Διαφωνήσαμε με αυτή την πρόταση θεωρώντας ότι είναι εκφρασμένη η διάθεση της πολιτικής ηγεσίας να μην επικοινωνεί με τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους (αυτό συμβαίνει εδώ και 18 μήνες) και, συνεπώς, είναι μάταιη, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, η επιδίωξη επικοινωνίας με τις πόρτες του υπουργείου κλειστές και τις μονομερείς ενέργειες να χτυπούν το Ε.Τ.

Τη Δευτέρα 30-5-2011 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σ.Π.Ε.Τ. με θέματα τον ορισμό εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης.

Ορίστηκε εκλογοαπολογιστική συνέλευση για τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011.

Την Τρίτη 7-6-2011 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σ.Π.Ε.Τ. και αποφασίστηκε η αναβολή της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης και ο ορισμός της για την Τρίτη 14 Ιουνίου 2011.

Επίσης εγκρίθηκε ομόφωνα ο οικονομικός απολογισμός και ο απολογισμός δράσης του Δ.Σ. που θα τεθεί στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της 14-6-2011.