Το… μοντέλο η Βουλή


Αφιερωμένο στη Βουλή ήταν το κύριο θέμα του περιοδικού «Κ» στις 26 Σεπτ. 2010 (τ.382) της εφημερίδας «Καθημερινή», το οποίο με ένα πολυσέλιδο ρεπορτάζ αναφερόταν «Στα άδυτα της Βουλής».

Από τα πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν στο άτρωτο από την κρίση βασίλειο, σταχυολογούμε κάποια άκρως χαρακτηριστικά, τα οποία και παραθέτουμε χωρίς σχόλια:

  • Η δημιουργία ιστοσελίδας της Βουλής κόστισε (κρατηθείτε!) 1,1 εκατ. ευρώ!
  • Τα πολιτικά κόμματα δεν πλήττονται οικονομικά από την κρίση, όπως αποδείχθηκε και μετά την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για αύξηση κατά 30% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησής τους, η οποία, από τα 37 εκατ. ευρώ που είχε περιοριστεί θα φτάσει τελικά το 2010 στα 49 εκατ. ευρώ. Συνολικά τα πολιτικά κόμματα χρωστούν 36 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο και 245 εκατ. ευρώ στις τράπεζες.
  • To 2010 οι 300 της Βουλής θα μοιραστούν το ποσό των 42,5 εκατ. ευρώ. Συνεπώς ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών τους ανέρχεται σε 10.000 ευρώ.
  • Το 50% της βουλευτικής αποζημίωσης φορολογείται αυτοτελώς και μόνο το υπόλοιπο 50% προστίθεται στα τυχόν άλλα εισοδήματα.
  • Περίπου 35 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν μέσα στο 2010 ο συνταξιούχοι βουλευτές ή οι σύζυγοι και οι άγαμες θυγατέρες θανόντων βουλευτών. Άλλο ένα κονδύλι 4,3 εκατ. ευρώ προορίζεται για τις συντάξεις των πρώην πρωθυπουργών.
  • Σημειώνεται ότι για την κατοχύρωση βουλευτικής σύνταξης απαιτούνται μόλις 4 χρόνια, ενώ όσοι έχουν πρωτοεκλεγεί πριν από το 1993 συνταξιοδοτούνται από τα 55 τους χρόνια. Ο πρόσφατος σαρωτικός νόμος για το ασφαλιστικό δεν άγγιξε στο ελάχιστο τους επαγγελματίες της πολιτικής.
  • Όσοι βουλευτές είναι άνω των 65 χρόνων λαμβάνουν ταυτόχρονα και βουλευτική αποζημίωση και βουλευτική σύνταξη.
  • Μέσα στην τριετία 2010- 2012 υπολογίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι μπορεί να δοθούν στους συνταξιούχους βουλευτές άλλα περίπου 80 εκατ. ευρώ που διεκδικούν αναδρομικά, λόγω των αναδρομικών αυξήσεων που πήραν πρόσφατα οι δικαστές (έχουν πάρει ήδη το 25%, ενώ το υπόλοιπο 75% θα καταβληθεί το Μάιο του 2011), όταν οι τελευταίοι αύξησαν τους μισθούς τους κατά περίπου 80%.
  • Το κόστος του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής πλησιάζει για το 2010 τα 6 εκατ. ευρώ.
  • Το πλέον προκλητικό είναι ότι τα αδικήματα των υπουργών παραγράφονται με διαδικασίες εξπρές και οι βουλευτές παραμένουν ατιμώρητοι για όλα τα αστικά και ποινικά αδικήματα που διαπράττουν, επικαλούμενοι την ασυλία τους. Ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας, που είχε προαναγγείλει στον νέο Κανονισμό της Βουλής ο Φίλιππος Πετσάλνικος, έμεινε στον αέρα, αφού τελικά και πάλι «θα ερευνάται» αν το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο βουλευτής συνδέεται με την πολιτική του δραστηριότητα, όπως δηλαδή υποτίθεται ότι γινόταν μέχρι σήμερα…

    Ενδεικτικό είναι ότι πολίτης που μήνυσε βουλευτή για εκφοβισμό οδηγήθηκε τελικά ο ίδιος στη φυλακή έπειτα από αντιμήνυση που του έκανε ο βουλευτής, ο οποίος, λόγω της ασυλίας, ουδέποτε δικάστηκε.

    Πρώτα ψήφισαν το άρθρο

    μετά το… «συζήτησαν»

    Συνέβη και αυτό. Δεν κρατιόνταν οι βουλευτές στα έδρανα. Προκειμένου να την «κοπανήσουν» επιμηκύνοντας το διήμερο του Σαββατοκύριακου, φρόντισαν να ψηφίσουν, υπέρ ή κατά, κρίσιμου άρθρου σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες και ύστερα (όσοι απέμειναν) να το… συζητήσουν!

    Το κατήγγειλε ο κοιν. εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης και δημοσιοποιήθηκε από τις στήλες του Τύπου («Καθημερινή», 8-10-10).

    Τόσο βαριά ευθύνη του Κοινοβουλίου, πώς να την αντέξει ο ελληνικός λαός!

    Δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα «οι πατέρες του έθνους». Έχουν άδικο οι διαδηλωτές όταν τους πετούν κατάμουτρα το γνωστό σύνθημα για το… ευαγές ίδρυμα;