ΤΑΠΕΤ: Πληροφόρηση, αποφασιστικότητα και ενότητα

Από την πρόσφατη εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΤΑΠΕΤ (9-2-2005), αναδείχθηκαν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τρία κρίσιμης σημασίας στοιχεία:

1. Η πληροφόρηση των μελών για τα όσα συμβαίνουν στο Ταμείο, είναι το οξυγόνο της ενεργούς παρουσίας και συμμετοχής μας στα δρώμενα. Πληροφόρηση με το σταγονόμετρο ή σπερμολογίες των διαδρόμων, δεν προϋποθέτουν συνειδητή δράση. Απεναντίας σπέρνουν σύγχυση δημιουργώντας «σωτήρες’. Από τον σύντομο αλλά κατατοπιστικό απολογισμό του προέδρου διεφάνη ότι μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστά στο σώμα. Φρονούμε, λοιπόν, ότι μέχρι σήμερα δεν καλύπτεται, συχνά ούτε στοιχειωδώς, ο τομέας της ενημέρωσης. Το γεγονός αυτό είχαμε επισημάνει με έμφαση στο πρωτοσέλιδο άρθρο του αριθ. 2 «Δελτίου» (Ιούλιος 2004), υπογραμμίζοντας τότε την ανάγκη σύγκλησης έκτακτης ενημερωτικής Γενικής Συνέλευσης. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι ο Κανονισμός του Ταμείου προβλέπει τη σύγκληση μιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης (εκλογοαπολογιστικής) κάθε τρία χρόνια (!) τότε θα οδηγηθούμε σε ασφυξία ενημέρωσης. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα στο ΔΣ του ΤΑΠΕΤ να συγκαλεί έκτακτες συνελεύσεις όταν το κρίνει αναγκαίο. Επομένως, επιβάλλεται η κατά τακτά διαστήματα, σύγκληση ενημερωτικών συνελεύσεων ώστε το ΤΑΠΕΤ, σαν ζωντανός οργανισμός, να βρίσκεται σε αμφίδρομη και όχι σε αυτονομημένη από τα μέλη του πορεία.

2. Η αποφασιστικότητα και ομοψυχία των μελών, που κυριάρχησε στη Γενική Συνέλευση του Ταμείου, κατέδειξε τον καταλυτικό ρόλο που παίζει η δύναμη του Σώματος, δείχνοντας το δρόμο σε διοικούντες και μη. Αποδοκιμάστηκε ομόφωνα από την πολυπληθή ΓΣ, μια δράκα μελών που συστηματικά μάχεται και σύρει το Ταμείο σε ατέρμονες δικαστικές περιπέτειες, με άγνωστη κατάληξη. Αλλά στο σημείο αυτό θεωρούμε επιβεβλημένο να επισημάνουμε ότι οι τριβόλοι ευδοκιμούν εκεί όπου βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Γι’ αυτό καταγγέλλουμε ότι αυτή η δράκα μελών, βρίσκει δυστυχώς συνομιλητές σε υψηλά – εκτός Ταμείου – κλιμάκια και αποθρασύνεται στο παιχνίδι της. Είναι δε τραγικό να επιτυγχάνεται μεταξύ των μελών ή σχεδόν απόλυτη ενότητα και τούτο να μη διδάσκει ποικιλώνυμους εκπροσώπους της πολιτικοδιοικητικής εξουσίας, ώστε με σθεναρή στάση να ξεριζωθούν οριστικά οι τριβόλοι. Με τα δύο πόδια σε δύο βάρκες μόνο ζημιά γίνεται.

3. Η αρραγής ενότητα, που επιτεύχθηκε μεταξύ των μελών, ύστερα από πολύχρονες περιπέτειες, πρέπει ακαριαία να σαρώσει μικροπολιτικές και χειρισμούς άδηλων σκοπιμοτήτων (και τούτο, επαναλαμβάνουμε, δεν αφορά τη διοίκηση του Ταμείου) που δίνουν τεχνητή υπόσταση σε δεδηλωμένους υπονομευτές του. Όσο πιο γρήγορα γίνει πράξη αυτή η αλήθεια, άλλο τόσο αποφασιστικά και αταλάντευτα θα πορευτούμε συγκρουόμενοι και όχι συναλλασσόμενοι με τα αγκάθια, φτάνοντας στο οριστικό – θέλουμε να ελπίζουμε – ξεκαθάρισμα του τοπίου.

4/2005