Όταν οι λαοί αφυπνίζονται μπορούμε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο

Το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες ενός εκτεταμένου κύματος εξεγέρσεων σε μια σειρά αραβικών χωρών, από τη Τυνησία, το Μαρόκο, τη Λιβύη και την Αίγυπτο, μέχρι την Υεμένη, το Ιράν και το Μπαχρέιν. Εξεγέρσεις με χαρακτηριστικά πολέμου, αιματηρές, βίαιες, με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, μα και πολύ μαζικές και αποφασιστικές. Εξεγέρσεις που έχουν αιφνιδιάσει τους ισχυρούς της γης, έχουν ξαφνιάσει τα αντιδραστικά καθεστώτα των χωρών τους και έχουν εκπλήξει θετικά τους λαούς της γης. Λαοί με διαφορετικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ο καθένας, θύματα όμως της ίδιας εκμετάλλευσης και καταπίεσης, σε περιοχές που πραγματικά βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα και στο επίκεντρο διεθνών αντιθέσεων και συγκρούσεων τολμούν να αψηφήσουν τον αρνητικό τοπικό και διεθνή συσχετισμό και να ξεσηκωθούν. Τα βάζουν με «θεούς και δαίμονες», αψηφούν πανίσχυρα στρατιωτικά καθεστώτα και μαρτυρούν με τον τρόπο τους ότι οι λαοί αφυπνίζονται, μπαίνουν στις συγκρούσεις της νέας εποχής και ανιχνεύουν το επαναστατικό μέλλον τους.

Οι αραβικοί λαοί με τους αγώνες τους αναγκάζουν τους ιμπεριαλιστές να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους για την κρίσιμη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και να προχωρήσουν σε πιο επιθετικές ενέργειες για να καθυποτάξουν τους λαούς και να προωθήσουν, ο καθένας για λογαριασμό του, τις θέσεις και τα συμφέροντά του απέναντι στους υπόλοιπους, μέσα σε ένα σκηνικό άγριου ανταγωνισμού. Μόνο οι λαοί με την πάλη τους μπορούν να γίνουν φραγμός στα σχέδιά τους.

Η υποδούλωση της χώρας μας στην τρόικα και το μνημόνιο, η υποτέλεια της κυβέρνησης απέναντι σε Ευρωπαίους και Αμερικάνους, οι κινήσεις προσέγγισης με το Ισραήλ το τελευταίο διάστημα μόνο κινδύνους εγκυμονούν για τη χώρα και το λαό μας. Δε θα διστάσουν να μας μπλέξουν σε ακόμα πιο επικίνδυνες περιπέτειες και να μας ζητήσουν να πληρώσουμε ακόμα πιο ακριβά τους ανταγωνισμούς των αφεντικών τους. Να σταθούμε εμπόδιο σε αυτή την προοπτική, να δώσουμε τον καλύτερο αγώνα αλληλεγγύης στους εξεγερμένους λαούς, στερώντας από τους ιμπεριαλιστές από ένα σύμμαχο στο ματοκύλισμά τους.

Ας αφουγκραστούμε αυτό που συμβαίνει και ας είναι για μας, τους σύγχρονους πληβείους της «πολιτισμένης δύσης», μήνυμα αισιοδοξίας και αφύπνισης. Σε μια περίοδο που ο λαός μας δέχεται την πιο βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματά του, μέσα από τις επιταγές του μνημονίου, οι εξεγέρσεις των αραβικών λαών μας αποδεικνύουν ότι μπροστά στη μαζική λαϊκή πάλη κανένα καθεστώς, όσο παντοδύναμο κι αν φαίνεται, δεν είναι ανίκητο. Γιατί η ιστορία διδάσκει ότι η καταπίεση νομοτελειακά γεννά εξεγέρσεις και οι εξεγέρσεις ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

  • Αλληλεγγύη στους εξεγερμένους αραβικούς λαούς
  • Καμία ιμπεριαλιστική επέμβαση στις αραβικές χώρες
  • Καμία εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη περιοχή