Το Δ.Σ. του ΣΠΕΤ συνεδριάζει…

Την Τετάρτη 26-10-2010 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΠΕΤ με θέματα:

  1. Ενημέρωση Προέδρου –Ανακοινώσεις:

Συζητήθηκε η δύσκολη για τους δημοσίους υπαλλήλους κατάσταση εν όψει του νέου μισθολογίου, των μετατάξεων και απολύσεων που έχουν εξαγγελθεί στο μαύρο φόντο της αρνητικής προπαγάνδας των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Τονίστηκε η μεγάλη σημασία της απεργίας της 15ης Δεκεμβρίου. Προτάθηκε από την παράταξή μας και αποφασίστηκε να υπάρχει ξεχωριστό πανό του Συλλόγου στην απεργιακή συγκέντρωση.

Στη συνέχεια ενημερώθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. για την πορεία της υπόθεσης του βοηθήματος για τους παιδικούς σταθμούς, το εκλογικό επίδομα και τις εξελίξεις στο ΤΑΠΕΤ.

  1. Εκδηλώσεις:

Στις 16 Ιανουαρίου 2011 θα πραγματοποιηθεί από κοινού με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων του Υπουργείου Εσωτερικών δωρεάν παράσταση στον κινηματογράφο Αττικόν της ταινίας «ΣΡΕΚ» για τα παιδιά των μελών του Συλλόγου μας.

Επίσης αποφασίστηκε να χρηματοδοτήσει ο ΣΠΕΤ επίσκεψη των συναδέλφων στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης με ξενάγηση.

Την Τετάρτη 19-1-2011 πραγματοποιήθηκε νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΠΕΤ με θέματα:

  1. Εκδηλώσεις:

Ορίσθηκε η 27-1-2011 για να πραγματοποιηθεί η κοπή της πίτας του ΣΠΕΤ στο ξενοδοχείο «Τιτάνια». Αποφασίστηκε να επιδοτήσει ο ΣΠΕΤ τη συμμετοχή των συναδέλφων σε θεατρική παράσταση και να ανατεθεί σε συγκεκριμένες συναδέλφους η σχετική έρευνα.

Επίσης προτάθηκε να εξετασθεί η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί ο χορός του ΣΠΕΤ στο κέντρο «Παλιά Μαρκίζα» στο Παγκράτι.

  1. Ενημέρωση Προέδρου:

Στο σημείο αυτό τέθηκε από την παράταξή μας προς συζήτηση το θέμα των επικείμενων αλλαγών στο δημόσιο, με τις φημολογούμενες συγχωνεύσεις, καταργήσεις οργανισμών, μετατάξεις και απολύσεις. Ειδικά για την υπηρεσία μας συνεχίζεται η τακτική των τελευταίων ετών που, κατά τη γνώμη μας, οδηγεί το Εθνικό Τυπογραφείο σε παραλυσία και απαξιώση και αποφασίστηκε η παράσταση του Δ.Σ. στον Ειδικό Γραμματέα με σκοπό να εκτεθούν οι σχετικοί προβληματισμοί και να τονιστούν οι ιδιαιτερότητες της υπηρεσίας μας ως διοικητική και παραγωγική μονάδα, προκειμένου να ληφθούν υπόψη από την πολιτική ηγεσία.

Στη συνέχεια έγινε παρέμβαση από τον συνάδελφο Στέφανο Μυζίθρα που παραβρέθηκε στο Δ.Σ. και ζήτησε να πάρει το λόγο. Ο συνάδελφος ζήτησε από το Δ.Σ. να παρέμβει ενεργά στο ζήτημα των τελευταίων κρίσεων προϊσταμένων καθώς θεωρεί ότι έχει γίνει αυθαίρετη ερμηνεία στην εφαρμογή του σχετικού νόμου που δημιουργεί αδικίες σε βάρος συναδέλφων, καθώς και στο ζήτημα της καθυστέρησης της διαδικασίας επιλογής και τοποθέτησής τους. Επίσης κατήγγειλε συνδικαλιστικές πρακτικές που από τη μία ασκούν εξουσία και δεν αρκούνται απλά να την ελέγχουν και από την άλλη δεν παρεμβαίνουν σε τέτοια θέματα που αφορούν το προσωπικό. Κλήθηκε από τα μέλη του Δ.Σ. να αναφερθεί συγκεκριμένα αν θέλει να καταγγείλει κάτι συγκεκριμένα και όχι γενικά, και του προτάθηκε να διατυπωθεί εγγράφως το όποιο αίτημα συναδέλφων υπάρχει προκειμένου να συζητηθεί και να υποστηριχθεί από το Δ.Σ. Κατά την άποψη μας ο ρόλος των συνδικαλιστικών εκπροσώπων δεν είναι σε καμία περίπτωση η άσκηση εξουσίας και ως εκ τούτου δεν έχουν κανένα λόγο να εμπλέκονται σε θέματα που άπτονται της συνδιοίκησης, όπως αυτό των κρίσεων. Οι όποιες καταγγελίες γίνονται περί αυτού θα πρέπει να είναι επώνυμες και συγκεκριμένες.

Τη Δευτέρα 7-2-2011 πραγματοποιήθηκε νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΠΕΤ με θέματα:

  1. Ενημέρωση Προέδρου- Κινητοποιήσεις ΑΔΕΔΥ

Αποφασίστηκε η συμμετοχή του ΣΠΕΤ στην 4ωρη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 10-2-2011 και ώρες: 12.00-16.00 και συζητήθηκε το ζήτημα του περιορισμού των προσλήψεων στο δημόσιο, της φημολογούμενης επιμήκυνσης του ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών και του επικείμενου νέου μισθολογίου.

Αποφασίστηκε να συνταχθεί έγγραφο που θα απευθύνεται προς τον Ειδικό Γραμματέα του Εθνικού Τυπογραφείου, με το οποίο να επισημαίνονται οι ιδιαιτερότητες του Εθνικού Τυπογραφείου ως εκτυπωτικής μονάδας με ανάγκες σε τεχνικό προσωπικό, που δεν μπορούν να δεσμεύονται από τέτοιου είδους περιορισμούς, καθώς και η ανάγκη προσέλκυσης εκτυπωτικών εργασιών.

  1. Εκδηλώσεις

Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί ο χορός του ΣΠΕΤ στις 4-3-2011 στο κέντρο «Παλιά Μαρκίζα» στο Παγκράτι.

  1. Αίτηση για εγγραφή στον ΣΠΕΤ δέκα ατόμων που εργάζονται στο Εθνικό Τυπογραφείο με προσωρινή σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μετά από εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Δ.Σ. ότι έκανε σχετική ερώτηση στην ΑΔΕΔΥ η οποία και θεωρεί ότι το αίτημα αυτό είναι δίκαιο και έγκειται στη διακριτική ευχέρεια του Δ.Σ. του ΣΠΕΤ να το ικανοποιήσει. Συμμερίζεται και ο ίδιος τη σχετική άποψη και εισηγήθηκε την εγγραφή τους στο ΣΠΕΤ. Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚ διαφώνησαν με τη σχετική πρόταση επικαλούμενοι την επικείμενη εκδίκαση της υπόθεσης που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο του 2011 και αναμένεται να κρίνει οριστικά την εργασιακή τους σχέση.

Η παράταξή μας έχει την άποψη ότι, ανεξαρτήτως των πραγματικών προθέσεων των εκάστοτε κυρίαρχων συνδικαλιστικών ηγεσιών, οι οποίες άλλοτε ενθαρρύνουν και άλλοτε αποθαρρύνουν τέτοιου τύπου αιτήματα, κατά το συγκυριακό συμφέρον της στιγμής, το σωστό από συνδικαλιστική και πολιτική άποψη είναι να εγγράφονται στο Σύλλογο όλοι όσοι εργάζονται στο Εθνικό Τυπογραφείο, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να καλύπτονται συνδικαλιστικά από το σωματείο τους, το οποίο οφείλει να στέκεται αλληλέγγυο στους αγώνες τους. Ως εκ τούτου συμφωνήσαμε με την εγγραφή των συναδέλφων στον ΣΠΕΤ.

Ακολούθησε ψηφοφορία και το αίτημα ικανοποιήθηκε με πλειοψηφία 6 προς 3.

Τη Δευτέρα 28-3-2011 πραγματοποιήθηκε νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΠΕΤ με θέματα:

  1. Παραίτηση του μέλους και Αντιπροέδρου του Δ.Σ. Πυλαρινού Διονύση λόγω συνταξιοδότησής του.

Το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και αναφέρθηκε στην εντιμότητα, την ειλικρίνεια και την πολύτιμη μακροχρόνια προσφορά του Διονύση Πυλαρινού. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιαννακόπουλος Γιώργος, αναπληρωτής του ανωτέρω και πλέον νέο μέλος του Δ.Σ., που δήλωσε την πρόθεσή του να προσφέρει προς τη θετική κατεύθυνση στα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του Εθνικού Τυπογραφείου και δεσμεύτηκε να βοηθήσει σε ό,τι του ανατεθεί.

  1. Ενημέρωση Προέδρου.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στο νέο μισθολόγιο που αναμένεται, στο μεγάλο πρόβλημα χρηματοδότησης των ασφαλιστικών και επικουρικών ταμείων του δημοσίου, στο μέγα ζήτημα λειτουργίας και παροχών του ΟΠΑΔ και ενημέρωσε το Δ.Σ. για τη σχετική συζήτηση που έχει ανοίξει στην ΑΔΕΔΥ.

Στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα της πορείας του Εθνικού Τυπογραφείου. Μετά από σχετικά δημοσιεύματα που προβάλλουν την πρόθεση των εταιρειών να μην δημοσιεύουν τους ισολογισμούς τους και συνεπώς να μην επιβαρύνονται οικονομικά, σε συνδυασμό με την έλλειψη εργασιών στην παραγωγική εκτυπωτική μονάδα, εκφράστηκε η ανησυχία του Δ.Σ. για την πορεία και το μέλλον του Εθνικού Τυπογραφείου. Αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνει επί τόπου συνάντηση με τον κ. Ειδικό Γραμματέα προκειμένου να συζητηθούν όλα αυτά, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα αλλά την επομένη, Τρίτη 29 Μαρτίου. Δεδομένου ότι ανησυχούμε όλοι, και δικαιολογημένα, για το μέλλον του Εθνικού Τυπογραφείου, για μας είναι πολύ σημαντικό, πράγμα που διατυπώθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ., πέρα από την όποια συνάντηση γίνει με την πολιτική ηγεσία, να πραγματοποιηθεί άμεσα Γενική Συνέλευση προκειμένου να ενημερωθούν οι συνάδελφοι και να χαραχθεί η μετέπειτα πορεία μας.