8 ΜΑΡΤΙΟΥ: «Εορταστικό άλλοθι» ή Ημέρα μνήμης και διεκδίκησης;

Στις 8 Μαρτίου γιορτάζουμε οι γυναίκες. Όχι για νυχτερινή έξοδο με λαμέ και γκλαμουριά. Αλλά για να θυμόμαστε ότι στις 8 Μαρτίου 1857, στη Νέα Υόρκη, εργάτριες ιματισμού πραγματοποίησαν την πρώτη γυναικεία διαδήλωση και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, διεκδικώντας μείωση των ωρών εργασίας από 16 σε 12 (!), ίσα μεροκάματα με τους άνδρες και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Για να θυμόμαστε την Κλάρα Τσέτκιν που το 1910 στην Κοπεγχάγη στη 2η Διεθνή Συνδιάσκεψη Σοσιαλιστριών προτείνει η 8η Μαρτίου να ανακηρυχθεί σε ημέρα πάλης των γυναικών για να ‘ρθει το 1977 ο ΟΗΕ να καθιερώσει την ημέρα αυτή ως ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Μέσα στη δίνη των μεγάλων γεγονότων του 20ου αιώνα από τις σοσιαλίστριες του 1910 φθάσαμε στη σύγχρονη Ελληνίδα του 13,5% ανεργίας, της μερικής απασχόλησης, του φασόν των 2€ την ώρα. Της Ελληνίδας που, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, αποκλείεται από τις υψηλά αμειβόμενες θέσεις, απασχολείται κυρίως στις «γυναικείες εργασίες» και αμείβεται λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους της. Εκείνης που κυρίως επιφορτίζεται με την καθημερινή φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας.

Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει κάποιος σήμερα την 8η Μαρτίου δεν είναι σε νυχτερινά κέντρα χωρίς να σημαίνει ότι και αυτό δεν χρειάζεται, αλλά διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο για τις γυναίκες και όχι μόνο. Κόντρα στη λογική που θέλει τη γυναίκα= γλάστρα, καταναλώτρια των κάθε λογής προϊόντων του σύγχρονου καπιταλισμού, αλλά εργαζόμενη μητέρα που παλεύει καθημερινά για ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτήν και τα παιδιά της. Όπως η 19χρονη κοπέλα, που βιάστηκε στη Σαουδική Αραβία και τόλμησε να καταγγείλει τους βιαστές της, η γυναίκα στην Παλαιστίνη και το Ιράκ που παλεύει για την ελευθερία της, οι απολυμένες της Sex Form που επιμένουν απλήρωτες να διεκδικούν τα μεροκάματά τους, η συμβασιούχος του Δήμου Χαλκίδας που εκλιπαρεί για τη σκούπα και το φαράσι της για να γυρίσει στη δουλειά, οι καθαρίστριες των σχολείων που δουλεύουν με… ωριαίες συμβάσεις πείνας και η μάνα εργαζόμενη που τρέχει καθημερινά για να προλάβει τις υποχρεώσεις αυτής και των παιδιών της. Αυτές είναι οι ηρωίδες του σήμερα και αυτές πρέπει να τιμάμε την 8η Μαρτίου.

Όλγα Πετρούλια