Όταν μιλούν οι αρχικομματάρχες του κυβερνητικού συνδικαλισμού

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ συνεντευξιάζεται…

Κάθε φορά που μιλάει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος όλο και κάτι αποκαλυπτικό μαθαίνουμε, όχι τόσο για την (γνωστή) πολιτική του ταυτότητα οσο για το μέγεθος του φαρισαϊσμού και της προκλητικής διγλωσσίας σε σχέση με την κορυφαία θέση που κατέχει στο δημοσιοϋπαλληλικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στην «Κυρ. Ελευθεροτυπία» (26-9-2010) ερωτάται, μεταξύ άλλων, από το δημοσιογράφο:

  • Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης προς τους συνδικαλιστές. Σας απασχολεί αυτό το έλλειμμα αξιοπιστίας;

Και απαντά:

«Δεν θα διαφωνήσω με πολλά απ’ όσα περιέχει η κριτική για το συνδικαλιστικό κίνημα και πράγματι υπήρξαν πολλές πρακτικές κομματικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Κοιτάμε την κορυφή όμως, και ξεχνάμε ότι αυτή εξαρτάται από τη βάση που την ορίζει. Πρέπει οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση του συνδικαλιστικού κινήματος στα χέρια τους».

Ερωτάται ειδικότερα:

  • ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κατηγορηθεί για κυβερνητικό συνδικαλισμό, ειδικά όταν στην κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ.

Και απαντά:

«Θα σας θυμίσω όχι μόνο τη μεγάλη κινητοποίηση της 5ης Μαΐου, αλλά και αυτή για το σχέδιο Γιαννίτση. Εγώ είμαι πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ τα δυο τελευταία χρόνια της κυβέρνησης Σημίτη, στις κυβερνήσεις Καραμανλή και στη σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά τα χρόνια κινηθήκαμε αυτόνομα, είτε επί κυβέρνησης Ν.Δ. είτε επί νέας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ» (υπογ. δική μας).

Επιμένει ο δημοσιογράφος:

  • Παραδέχεστε το ρόλο του ΠΑΣΟΚ στη χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος;

Και ανερυθρίαστα απαντά:

«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ευθύνη. Δεν μπορεί να αρνείται κανείς τα αυτονόητα. Η πλειοψηφία των συνδικαλιστών, όμως, κράτησε τις “κόκκινες γραμμές”. Σήμερα, πάντως, εμείς εδώ στην ΑΔΕΔΥ διατηρούμε την αυτονομία μας και αυτό νομίζω ότι μπορεί να το καταλάβει ο καθένας».

Σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης, όπου ως εργαζόμενοι και ως συνδικαλιστικό κίνημα έχουμε δεχτεί συντριπτικά χτυπήματα από τον οδοστρωτήρα του μνημονίου, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ πλασάρει το παραμύθι ότι η «πλειοψηφία των συνδικαλιστών κράτησε “τις κόκκινες γραμμές”»!! Αυτές που γίναν ξετσίπωτες συναινέσεις και απομένουν μόνο στο κομματικό ψευδολόγιο του κ. Παπασπύρου.

Όσο για την παραδοχή ότι «υπήρξαν πρακτικές κομματικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού» και ότι υπάρχουν σχετικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, φροντίζει κατά την προσφιλή τακτική του να εξαιρεί τον εαυτό του (το πλέον κραυγαλέο παράδειγμα!) από αυτές, προβάλλοντας την… οφθαλμοφανή «αυτονομία» του.

Και για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, επικαλείται δύο (ναι δύο στα τελευταία χρόνια!) πετυχημένες κινητοποιήσεις των εργαζομένων τη στιγμή που συνθλιβόμαστε στη μέγγενη του μνημονίου!

Είναι ο λαύρος υποστηρικτής του σημερινού πρωθυπουργού για την ανάρρηση του τελευταίου στον αρχηγικό θώκο του ΠΑΣΟΚ. Είναι ο ίδιος που φροντίζει να εκφωνεί αντικυβερνητικούς «δεκάρικους» στις συγκεντρώσεις της ΑΔΕΔΥ, όπως στα τέλη του 2003 (επί κυβερνήσεως Σημίτη) που σε απεργιακές συγκεντρώσεις στην πλατεία Κοραή εξακόντιζε αντικυβερνητικούς λεονταρισμούς στα αυτιά των άναυδων συγκεντρωμένων, ενώ λίγους μήνες αργότερα φιγουράριζε ως προβεβλημένο μέλος της επιτροπής εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ. Και έρχεται τώρα και μας λέει ότι κινείται αυτόνομα, ο «Δούρειος Ίππος» του σ.κ. και αρχικομματάρχης του κυβερνητικού συνδικαλισμού!

Και ο… έτερος κομματικός Διόσκουρος

Μίλησε πρόσφατα στο πρακτορείο Ρόιτερ και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος. Και είπε: «έχουμε κάνει τόσες πολλές απεργίες, παρ’ όλα αυτά οι σκληρές πολιτικές, αυτές που προβλέπονται στο Μνημόνιο Ε.Ε. – ΔΝΤ, έχουν εφαρμοστεί και δεν υπάρχουν προφανείς εναλλακτικές λύσεις» («Ελευθεροτυπία», 24-9-2010).

Σε άλλο σημείο των ίδιων δηλώσεων ανέφερε: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αισθανθεί μεγάλες περικοπές μισθών και την πιο βίαιη επίθεση κατά των δικαιωμάτων τους. Η τακτική και η στρατηγική τους είναι σεβαστή αλλά δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε» (!)

Τουτέστιν, φάτε το και σκάστε. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ, ο ίδιος απάντησε ότι τον «διαστρέβλωσαν στο Ρόιτερ» και σε νέα δήλωσή του διευκρίνισε μεταξύ άλλων: «Η διαφωνία μου με το μνημόνιο δεν σημαίνει ότι υποχρεούμαι να συμφωνήσω πως υπάρχει ορατή εναλλακτική κυβερνητική λύση» («Ελευθεροτυπία», 25-9-2010).

Στο δρόμο που χάραξαν εδώ και χρόνια αρκετοί προκάτοχοί του, δίνει τα καλύτερα διαπιστευτήρια για τη μελλοντική κατάληψη της επίζηλης θέσης του υπουργού… εργοδοσίας.

Από την άλλη μεριά, ένα απομαζικοποιημένο και αποπροσανατολισμένο σ.κ. ψηφίζει, δυστυχώς, ως ταγούς τους κυματοθραύστες του. Δεν απομένει άλλος δρόμος παρά να πάρουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την υπόθεση του σ.κ. στα χέρια μας (εδώ θα συμφωνήσω με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ).

Να γεμίσουμε με συνειδητή δράση το δικό μας κενό συλλογικότητας, έτσι ώστε να αποτινάξουμε τους κομματικούς ιμάντες που παγιδεύουν κάθε ικμάδα αντίστασης του σ.κ. απέναντι στις πρωτοφανείς επιθέσεις του κεφαλαίου.