Η κόλαση της ασφάλισης

Από 1-1-2012 όλες οι παροχές υγείας των εργαζομένων στο δημόσιο, και όχι μόνο, πέρασαν στις αρμοδιότητες του νεοσυσταθέντος Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 2456/Β΄/3-11-2011).
               
       Παρά τα ωραία λόγια περί κατάργησης των ανισοτήτων μεταξύ εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, η θλιβερή πραγματικότητα είναι η εξίσωση όλων μας στον ξεπεσμό της αρρώστιας.

Πολύ απλά, ενώ μέχρι τώρα, για παράδειγμα, οι εξετάσεις δεν είχαν καμία συμμετοχή για τους άμεσα ασφαλισμένους, τώρα καταβάλλεται το 15% με πολλές εξ αυτών ούτε καν να βρίσκονται στις λίστες των καλυπτόμενων. Ενώ μέχρι τώρα πηγαίναμε σε όποιο συμβεβλημένο γιατρό επιθυμούσαμε, τώρα πλέον θα γίνεται δεκτός περιορισμένος αριθμός ασθενών σε συγκεκριμένες ώρες και ημέρες με αποτέλεσμα πολλοί ασφαλισμένοι να μένουν έξω. Πλέον 2000 φάρμακα είναι εκτός λίστας συνταγογράφησης και με το υπουργείο της αρρώστιας να υπερασπίζεται την σαφώς φθηνότερη μα και τόσο αμφιλεγόμενη λύση των γενόσημων φαρμάκων.

Και αυτά είναι μόνο κάποια παραδείγματα της εφαρμογής του πιο αντιλαϊκού σχεδιασμού, που θέλει να βάζουμε συνεχώς το χέρι στην άδεια τσέπη και μιας πολιτικής που καταργεί όποιο δικαίωμα στην περίθαλψη και την υγεία διατηρούσαμε μέχρι τώρα.