ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ: Βραχνάς η έλλειψη προσωπικού

Αθρόες συνταξιοδοτήσεις και αλλεπάλληλοι θάνατοι υπαλλήλων, τα τελευταία χρόνια, έχουν αφήσει τεράστια κενά τόσο στο τεχνικό όσο και στο διοικητικό προσωπικό του Εθνικού Τυπογραφείου, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία ολόκληρης της Υπηρεσίας.

Τα τελευταία πέντε (5) χρόνια (2004-2008) έχουν συνταξιοδοτηθεί, αποχωρήσει ή πεθάνει πενήντα (50) συνολικά υπάλληλοι και έχουν προσληφθεί μέχρι στιγμής μόνο δεκατρείς (13) μόνιμοι!

Η ψαλίδα θα ανοίξει ακόμη περισσότερο μέχρι το τέλος του χρόνου που αναμένονται και άλλες συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων.

Προσλήψεις

με το σταγονόμετρο

Στον τομέα των προσλήψεων, ακολουθείται πιστά η κυβερνητική πολιτική του σταγονόμετρου, που επιτάσσει ελάχιστους διορισμούς μονίμων, αλλά είναι απλόχερη στην πελατειακή πολιτική των προσλήψεων, νέων κυρίως, με συμβάσεις και STAGE. Εν μέσω καλπάζουσας ανεργίας, επιλέγεται η πολιτική της ομηρίας και των εξευτελιστικών μισθών των 500 ή 600 ευρώ, με ανασφάλιστους εργαζόμενους! Και βέβαια, οι μόνοι που δεν φταινε είναι οι νέοι άνεργοι που ψάχνουν αγωνιωδώς μια θέση στον ήλιο και μετατρέπονται σε έρμαια πολιτικής εκμετάλλευσης.

Όπως είναι προφανές από τα στοιχεία που προαναφέραμε, οι προσλήψεις μονίμων στο Εθνικό Τυπογραφείο είναι δυσανάλογα λίγες σε σύγκριση με τις πολλαπλάσιες κενωθείσες θέσεις και τις ανάγκες που υπάρχουν. Η κατάσταση χειροτερεύει και από τις σοβαρές καθυστερήσεις υλοποίησης αυτών των προσλήψεων.

· Ας δούμε ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα για τις αναμενόμενες προσλήψεις στο Ε.Τ. Υπάρχουν δύο προκηρύξεις που προέρχονται από ΠΥΣ (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) του 2006:

Η πρώτη, που δημοσιεύθηκε από τον Απρίλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2007(!) προβλέπει την πρόσληψη δέκα (10) μονίμων υπαλλήλων. Ωστόσο μέχρι τη στιγμή που γράφονται τούτες οι γραμμές δεν έχουν ακόμα αποσταλεί από το ΑΣΕΠ τα ονόματα των προσληφθέντων.

Από τη δεύτερη προκήρυξη, που περιλαμβάνει προσλήψεις εννέα (9) μονίμων υπαλλήλων, έχει προκηρυχθεί η πλήρωση μιας (1) θέσης και αναμένεται να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες. Ζήσε Μάη μου… Οι διαδικασίες είναι πολύ αργές και το διάστημα που χρειάζεται για να υλοποιηθεί μια προκήρυξη προσλήψεων από τον ΑΣΕΠ είναι περίπου τρία (3) χρόνια!

Εν τω μεταξύ σ’ αυτό το διάστημα οι συνταξιοδοτήσεις ή αποχωρήσεις μονίμων υπαλλήλων διαρκώς αυξάνονται με αποτέλεσμα η ψαλίδα όχι μόνο να μην κλείνει, αλλά διαρκώς να ανοίγει.

Είναι αναγκαίο να σημειώσουμε ότι θύμα της κυβερνητικής πολιτικής προσλήψεων είναι και το ίδιο το ΑΣΕΠ! Αντί να ενισχυθεί με προσωπικό ώστε να ανταποκρίνεται έγκαιρα στη διεκπεραίωση των διαγωνισμών και των διαδικασιών προσλήψεων, απαξιώνεται μεθοδικά και, εμμέσως πλην σαφώς, του φορτώνονται οι καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να προετοιμάζεται κύμα προσλήψεων εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ!

Μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, οι συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων στο Εθνικό Τυπογραφείο, θα αυξηθούν κατακόρυφα. Αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού παραμένει σταθερά γερασμένος, η εικόνα δεν είναι αισιόδοξη. Για να επιβιώσει το Εθνικό Τυπογραφείο ως παραγωγική μονάδα, απαιτούνται άμεσες προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού.