Μια «δολοφονία» που πέρασε στα ψιλά…


Στις 18 Μαρτίου βρέθηκε νεκρή η κρατούμενη Κατερίνη Γκουλιώνη κατά τη μεταγωγή της στις φυλακές Νεάπολης Κρήτης. Αν και απομονωμένη, δεμένη πισθάγκωνα και με αίματα στο πρόσωπο, ο θάνατός της αποδόθηκε σε χρήση ναρκωτικών. Μα οι υποψίες πολλές… Η ίδια κρατούμενη στις φυλακές του Ελαιώνα Θήβας, εξαρτημένη από την ηρωίνη, πρωτοστάτησε στον αγώνα των φυλακισμένων γυναικών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους ενάντια στην εξευτελιστική συμπεριφορά των δεσμοφυλάκων.

Ειδικότερα αντιστάθηκε ιδιαίτερα στη λεγόμενη «κολπική εξέταση», έναν εξευτελιστικό και «ιδιότυπο βιασμό» που υφίσταται κάθε γυναίκα κρατούμενη κάθε φορά που μπαίνει ή επιστρέφει στη φυλακή από έξοδο ή νοσοκομείο ή δικαστήριο. Ένας έλεγχος που θα μπορούσε να γίνει μ’ ένα απλό υπερηχογράφημα μετατρέπεται σε εξευτελιστικό «βασανιστήριο» εν μέσω ειρωνειών, απειλών και χλευασμών.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι πειθαρχικές ποινές και οι απειλές δεν ήταν αρκετές για να κλείσουν το στόμα της Κατερίνας και σε αυτές τις περιπτώσεις επιστρατεύονται άλλες «μέθοδοι πειθούς» γνωστές και από την περίπτωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Η είδηση του θανάτου της προκάλεσε εξέγερση στις γυναικείες φυλακές των Θηβών για να αποσπαστούν ως συνήθως κάποιες υποσχέσεις από το υπουργείο δικαιοσύνης, ενώ τα αίτια του θανάτου της παραπέμπονται και αυτά στην ιατροδικαστική εξέταση…