Ελλάδα ολοκαύτωμα

Πάρνηθα, Πήλιο, Κίσσαβος, Χαλκιδική, Μάνη, Ταΰγετος, Πεντέλη, Υμηττός, Αττική, νησιά… Χθες και σήμερα. Ελλάδα ολοκαύτωμα.

«Το απόλυτο κομματικό κράτος (σ.σ. τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και της σημερινής) μελετά και άλλες καταδολιεύσεις του Συντάγματος, όπως λ.χ., την απίστευτη ιδέα της χωροταξίας των δασών, που δεν έχουν άλλο σκοπό από το να κατοχυρώσουν την ανομία της δασικής κομματικής πολιτικής, δηλ. την οικοπεδοποίηση των δασών χάριν οικονομικών συμφερόντων» (Μ. Δεκλερής, «Πολιτική Δικαιοσύνη: Το απόλυτο κομματικό κράτος». Απόσπασμα από ομιλία του σε ημερίδα της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. στις 7-6-2006, στο πλαίσιο εκστρατείας κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος –περί προστασίας των δασών– που επιδιώκει η κυβέρνηση της Ν.Δ.).

Έσφιξε η θηλιά του μαύρου. Η ασφυξία επέρχεται. Φτάνει δε φτάνει ο μισθός, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξίσου κρίσιμο –αν όχι κρισιμότερο– χρέος: Να προστατέψουμε ό,τι απόμεινε από την ίδια τη ρίζα της ζωής απέναντι στην επέλαση του κέρδους. Είναι ήδη αργά. Από το 1955 μέχρι το 2006 έχουν καεί στην Ελλάδα 15 εκατ. στρέμματα δάσους και θαμνωδών εκτάσεων, σύμφωνα με μελέτη του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης («Ελευθεροτυπία», 2-7-2007). Μας κόβουν το οξυγόνο που αναπνέουμε. Ο πλανήτης κινδυνεύει. Πότε θα αφυπνιστούμε; Πότε θα ξεσπάσει η οργή μας σαν τους χειμάρρους που απειλούν να μας πνίξουν; Πότε θα ξεκινήσουμε τον αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της φύσης, ενάντια στους ολετήρες που διαχρονικά μας κυβερνούν