Σαρώνουν τα βαρέα και ανθυγιεινά


Πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά

Βγήκε εδώ και καιρό το περίφημο πόρισμα Μπεχράκη που αφορά τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα στον ιδιωτικό τομέα. Χωρίς καμία ουσιαστική επεξεργασία και επιστημονική ανάλυση, η Επιτροπή προχώρησε σ’ ένα πρωτοφανές πετσόκομμα σε 43 χώρους εργασίας, 61 ομάδες και υποομάδες ειδικοτήτων και 41 ειδικότητες. Αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι, από τους 750.000 περίπου που εντάσσονταν μέχρι τώρα στα ΒΑΕ, να αλλάζουν το εργασιακό τους καθεστώς και να χάνουν σειρά κεκτημένων δικαιωμάτων τους. Μα και για τους πιο τυχερούς που παραμένουν, τίποτα δεν είναι δεδομένο αφού χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες με διαφορετικού επιπέδου δικαιώματα η καθεμιά.

Οι δε τυπογράφοι και εκτυπωτές και γενικότερα όσοι εργάζονται σε εκτυπωτικές εργασίες για άλλη μια φορά «λάμπουν με την απουσία τους», συνεχίζοντας τη πρακτική που εγκαινιάστηκε πριν πολλά χρόνια με την κατάργηση του Ταμείου Τυπογράφων και την ένταξή του στο ΙΚΑ χάνοντας ταυτόχρονα και την υπαγωγή τους στα ΒΑΕ. Κι όσο γι’ αυτά που ψελλίζονται ότι δήθεν όλα αυτά αφορούν μόνο τους νέους εργαζόμενους γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Για δε το δημόσιο, το αντίστοιχο πόρισμα μαζί με το ασφαλιστικό έπονται, αλλά είναι προφανές ότι δεν μπορεί παρά να κινηθεί στο αντίστοιχο πλαίσιο.

Το πόρισμα- έκτρωμα αποτελεί κατάφωρη πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με κινδύνους, εργατικά ατυχήματα, επαγγελματικές ασθένειες, τραυματισμούς, καρκίνους και κάποιες φορές τον ίδιο το θάνατο. Όταν οι συνθήκες εργασίας καθημερινά χειροτερεύουν, όταν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα χτυπιούνται και οι μισθοί εξανεμίζονται, είναι τουλάχιστον πρόκληση αυτό που επιχειρείται και μάλιστα με την σιωπηρή ανοχή της επίσημης συνδικαλιστικής ηγεσίας.

Οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Τυπογραφείο έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε και η κατάθεση των όποιων προτάσεων που αφορούν στο δημόσιο δεν πρέπει να μας βρει απροετοίμαστους και εφησυχασμένους. Είναι επιτακτική η ανάγκη συντονισμού με άλλα αντίστοιχα σωματεία του δημοσίου στη κατεύθυνση της υπεράσπισης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας με σύνθημα:

ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΤΩΝ ΒΑΕ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ