Εκλογές Σ.Π.Ε.Τ. 2007: Με τη συνδικαλιστική πάλη και την αξιοπρέπεια ή στην ουρά της εξουσίας;

Είναι πλέον αξίωμα ότι, σε τούτο το κοινωνικό σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει φιλεργατική κυβερνητική πολιτική. Συνεπώς, ο ρόλος του συνδικαλισμού και κατ’ επέκταση του συνδικάτου, να υπερασπίζεται «τα άμεσα και ιστορικά συμφέροντα» της εργατικής τάξης, είναι αυτόχρημα και πολιτικός.

Δυστυχώς, σήμερα, το δημοσιοϋπαλληλικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι ενιαίο, ούτε ενωμένο. Αντίθετα, είναι πολιτικά υποχείριο στα παιχνίδια των αστικών κομμάτων εξουσίας. Πολυδιαιρεμένο στη βάση του από τα συχνά αποκλίνοντα κλαδικά συμφέροντα και «λόμπι», με το ζόρι συγκρατείται κάτω από την ενιαία οργανωτική πυραμίδα της τριτοβάθμιας εκπροσώπησής του. Γι’ αυτό έχει καταστεί ανίκανο να διεκδικήσει μετωπικά και με την ίδια γλώσσα, τη μαζικότητα μιας καταλυτικής κοινωνικής παρέμβασης. Το σίγουρο είναι ότι, από συνδικαλιστικές ηγεσίες, οι οποίες κατά συντριπτική πλειοψηφία υπηρετούν τα δυο αστικά κόμματα εξουσίας (πίσω από το συνδικαλιστικό προσωπείο), δεν έχει τίποτα κανείς να περιμένει.

Ολόκληρος ο συνδικαλιστικός ιστός διαπερνάται από αυτή την πραγματικότητα.

«ΟΧΙ» στον απολογισμό πεπραγμένων

Μικρό, αλλά χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεί και ο ασκούμενος συνδικαλισμός στο Εθνικό Τυπογραφείο. Οι δυο –εναλλασσόμενες– κυβερνητικές παρατάξεις εξουσίας κυριαρχούν αδιατάρακτα εδώ και χρόνια. Οι επιδοματικές απολαβές εξαργυρώνονται με ψήφους, αρκεί να μη στρέφονται οι εργαζόμενοι (στο παρελθόν αλλά και σήμερα) κατά της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Παράδειγμα: σιωπή για τη ληστεία των ταμείων με τα ομόλογα, σιωπή και για την απεργία των δασκάλων.

- Διαφωνήσαμε με τον απολογισμό πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Π.Ε.Τ., χωρίς γραπτό κείμενο (νέα μόδα αυτή!), επί του οποίου να μπορούν να γίνουν προτάσεις ή να υπάρξει σύνθεση απόψεων. Αντ’ αυτού είναι αδιανόητο να αραδιάζονται («από καρδιάς», όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου), υπαρκτές ή ανύπαρκτες επιτυχίες, αποκομμένες από το πλαίσιο της γενικής αντεργατικής επίθεσης, που μάς πλήττει όπως όλους τους εργαζόμενους. Άλλωστε, σε ό,τι αφορά τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα στο Εθνικό Τυπογραφείο κατά την παρελθούσα διετία, συμβάλλαμε κι εμείς στην αντιμετώπισή τους.

- Διαφωνήσαμε με την πρωτοφανή μεθόδευση εκλογής νέου προεδρείου τον περασμένο Δεκέμβριο.

- Στηλιτεύσαμε τη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου που, κατά διαστήματα, ήταν η χειρότερη δυνατή.

- Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι ένα σωματείο εργαζομένων, από τη μια συμμετέχει με ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. στις εξαγγελλόμενες από την ΑΔΕΔΥ απεργίες ή στάσεις εργασίας, αλλά στη συνέχεια αφήνει την όποια συμμετοχή ή κινητοποίηση στην τύχη της.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο εκπρόσωπός μας στο διοικητικό συμβούλιο

καταψήφισε τον απολογισμό πεπραγμένων.

Μέσα σε ένα κοινωνικο-πολιτικό πεδίο, όπου ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος κατεδαφίζεται συστηματικά, όπου η Υγεία, η Παιδεία, η Κοινωνική Ασφάλιση οδηγείται –ανοιχτά ή συγκαλυμμένα– στην ιδιωτικοποίηση, όπου οι εργατικές κατακτήσεις δεκαετιών πριονίζονται η μια μετά την άλλη, μετατρέποντας το εργασιακό τοπίο σε ασύδοτη ληστεία του κεφαλαίου, δεν έχουμε δικαίωμα ως εργαζόμενοι να σηκώνουμε τους ώμους αμήχανα ωσάν να ζούμε σε «νησίδα ευτυχίας», ωσάν η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική να μην μας αγγίζει.

ΟΧΙ στην πολιτική ομηρία και την υποσχεσιολογία.

Ενισχύστε με την ψήφο σας την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ.

Οι υποψήφιοι για το Δ.Σ. του Σ.Π.Ε.Τ.

ΖΕΡΒΟΥ ΑΝΝΑ

ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΠΕΤΡΟΥΛΙΑ ΟΛΓΑ

ΤΖΙΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΤΣΙΠΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΧΑΧΑΜΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ