ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ


Μερικούς μήνες μετά τις εκλογές και το πρόγραμμα των «100 ημερών» αρχίζει να υλοποιείται μεθοδικά και σχεδιασμένα. Η κατεύθυνση είναι μια και σαφής: κατάργηση του δικαιώματος σε ασφάλιση, σύνταξη και περίθαλψη. Εκμεταλλευόμενοι τη πίεση της Ε.Ε., προετοιμάζουν το σάρωμα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων. Έτσι θα διασώσει το ασφαλιστικό σύστημα το ΠΑΣΟΚ. Με το να καταργήσει το δικαίωμα στην ασφάλιση. Το σκηνικό έχει στηθεί: ελλείμματα, χρέη, χρεοκοπία του ασφαλιστικού συστήματος. Ακόμα και ο νηφάλιος και «ειλικρινής» διάλογος έχει εγκαταλειφθεί. Οι «δομικές αλλαγές» έχουν βγει από τα συρτάρια και οι «υπεύθυνοι» αυτού του τόπου, ερήμην και στις πλάτες του λαού και των εργαζομένων, αποφασίζουν.


Αφού μάς βομβαρδίζουν καθημερινά με τα τεράστια ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος (φθάνουν τα 600 δις) και κινδυνολογούν για τη κατάρρευση των ταμείων, αφήνουν απειλητικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πληρωθούν οι συντάξεις.

Αφού «ανησυχούν», οι πράσινοι πλέον ιθύνοντες, περί των δις κατασπατάλησης στα φάρμακα (φθάνει 1,5 δις η τρύπα της περίθαλψης στο Δημόσιο), προετοιμάζουν το έδαφος για άμεση περικοπή της λίστας φαρμάκων και «μαχαίρι» στις υπηρεσίες περίθαλψης.

Αφού ανησυχούν για το γερασμένο πληθυσμό και την δυσ-αναλογία εργαζόμενων- συνταξιούχων, κλείνουν τα μάτια στις χιλιάδες νέων ανέργων και τη μαύρη εργασία, τον σημαντικότερο παράγοντα κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος, και προτείνουν τη παράταση των ορίων ηλικίας όχι μόνο για τις γυναίκες στο δημόσιο. Κανείς, φυσικά δε λέει ότι οι πρόωρα συνταξιοδοτούμενες δημόσιοι υπάλληλοι μητέρες ανηλίκων, παίρνουν, τελικά, τμήμα της σύνταξης (ανάλογα με τα χρόνια δουλειάς τους). Κανείς δεν πρέπει να βγαίνει σε σύνταξη, λοιπόν, πριν το 65ο έτος (τουλάχιστον). Ακόμα και αυτό το «37 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας» αμφισβητείται ανοιχτά, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ελάχιστοι στα 65 τους θα μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη με την εκτίναξη της ανεργίας και την επιμήκυνση των διαστημάτων της.

Γυρνώντας συνειδητά τη πλάτη στα δις οφειλών του κεφαλαίου στα ασφαλιστικά ταμεία, συζητούν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μέσω επιβολής νέου σχετικού φόρου, τη μείωση των συντάξεων για τους συνήθεις υπόπτους εργαζομένους και αντικατάσταση της σύνταξης με τη λεγόμενη «εθνική σύνταξη» των 350€. Τα 13 ταμεία του Νόμου Πετραλιά προβλέπεται να γίνουν 3 (μισθωτοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες). Το τι σήμαινε η προηγούμενη ενοποίηση το βιώνουν ήδη στο πετσί τους δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα. Βασιλεύει το δόγμα «ισότητα προς τα κάτω».

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι κάποτε η σύνταξη υπολογιζόταν πάνω στο τελευταίο μισθό, για να πάει στη 2ετία και έπειτα στην 5ετία, με σημερινό διακηρυγμένο στόχο να επεκταθεί πάνω από το μέσο όρο της 15ετίας και αργότερα ολόκληρου του εργασιακού βίου!

Ε! όχι δεν θα παίξουμε σε αυτό το παιχνίδι. Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό. Ας σταματήσει πια η κινδυνολογία. Ως πότε στο όνομα των κάθε φορά ελλειμμάτων, χρεοκοπιών για τις οποίες σε τελευταία ανάλυση καθόλου δεν ευθυνόμαστε, θα πληρώνουμε εμείς το τίμημα και μάλιστα και με τη δική μας δήθεν διαλογική συναίνεση; Τα ασφαλιστικά- συνταξιοδοτικά δικαιώματα προέκυψαν σαν αποτέλεσμα ταξικής πολιτικής αναμέτρησης και σαν τέτοια θα διατηρηθούν, θα διευρυνθούν ή θα συρρικνωθούν. Παρότι ο συνολικός ταξικός συσχετισμός παραμένει δυσμενής και αρνητικός, το ασφαλιστικό δεν είναι από τα ζητήματα που «καταπίνονται» εύκολα.

Το δικαίωμα στην ασφάλιση θα πρέπει να το απολαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι και χωρίς προϋποθέσεις, έξω από λογικές διαχείρισης και «εργατικού ελέγχου» και η νεόκοπη κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική και να θυμάται όχι μόνο το «φιλολαϊκό» της προσωπείο που ανασύρει όποτε χρειάζεται, αλλά και το τι έγινε στο παρελθόν με το νόμο Γιαννίτση.

- ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ!

- ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ!

- ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ

- ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩ ΗΛΙΚΙΑΣ - ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ!

- ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!