Συγκρότηση του Δ.Σ. του Σ.Π.Ε.Τ. σε Σώμα

Με κριτήριο την αναλογικότητα των ψήφων

ή τη δέσμευση σε απαράβατες αρχές;

Ύστερα από κάθε εκλογική αναμέτρηση στον Σ.Π.Ε.Τ., συνεδριάζουν τα μέλη του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου για να αναδείξουν τα όργανά του.

Κάθε φορά τίθεται ξανά και ξανά το ίδιο ερώτημα:

Με ποια κριτήρια εκλέγεται Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γραμματέας κ.λπ.

Όλες οι παρατάξεις –εκτός από την Αγωνιστική Κίνηση– συμφωνούν με το μοναδικό κριτήριο τής κατ’ αναλογικότητα (ή αντιπροσωπευτικότητα, σύμφωνα με άλλη διατύπωση) εκλογής οργάνων, στο όνομα του ενωτικού” προεδρείου.

Αλλά τι είναι το Διοικητικό Συμβούλιο ενός σωματείου εργαζομένων; Μήπως ένα μικρό κοινοβούλιο που όποια (φιλοκυβερνητική συνήθως) παράταξη πλειοψηφήσει σχηματίζει και… κυβέρνηση;

Εμείς διαφωνούμε με αυτό το κριτήριο εκλογής, γιατί γνωρίζουμε καλά ότι η εν λευκώ και κατ’ αναλογικότητα κατάληψη θέσεων από τις εκάστοτε (κομματικές) πλειοψηφίες, ισοδυναμεί με τις αντίστοιχα ακολουθούμενες –γνωστές και μη εξαιρετέες– πολιτικές πρακτικές.

Γι’ αυτό, άλλωστε, το μόνο που ενδιαφέρει τις δύο μεγάλες παρατάξεις, είναι το τυφλό κυνήγι και η, με κάθε μέσον, εξασφάλιση περισσότερων ψήφων, χωρίς να αρθρώνουν (ούτε για τα προσχήματα) έναν στοιχειώδη συνδικαλιστικό ή πολιτικό λόγο.

Αλλά εδώ, μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος: είναι δυνατόν, να υποταχθεί η πλειοψηφία στις απόψεις της μειοψηφίας; Κάθε άλλο. Με μία μόλις έδρα στο Δ.Σ. δεν ζητούμε να διοικήσουμε ούτε να επιβάλλουμε τις απόψεις μας.

Αλλά από την άλλη πλευρά για να ψηφίσουμε ή για να συμμετάσχουμε στα όργανα, αναζητούμε μια σύγκλιση και δέσμευση σε συγκεκριμένες και απαράβατες βασικές πολιτικο–συνδικαλιστικές αρχές και θέσεις, που συστηματικά και επί χρόνια παραβιάζονται ασύστολα από τις πλειοψηφίες, οι οποίες συνήθως επαίρονται στα κομματικά μαντριά για τον έλεγχο του “κοπαδιού”, υποβάλλοντας και τα σχετικά διαπιστευτήρια υποταγής.

Ύστερα από όλα τούτα, είναι προφανές γιατί η συγκρότηση του Δ.Σ. σε Σώμα διεξήχθη για όλες τις θέσεις με ψήφους 8-1.