ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Στις 20 Νοεμβρίου πραγματοποιούνται οι εκλογές για τη ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Εθνικού Τυπογραφείου. Η παράταξή μας για άλλη μια φορά επαναλαμβάνει τη πάγια πλέον θέση της για ΑΠΟΧΗ από αυτές τις εκλογές.

Ο θεσμός των υπηρεσιακών συμβουλίων δεν είναι κατάκτηση των εργαζομένων. Είναι αποτέλεσμα συμφωνίας ΑΔΕΔΥ- Υπουργείου, εξ’ ου και το, δημοκρατικό κατά τα άλλα, υποχρεωτικό της ψήφου που προβλέπει έως και κυρώσεις για όποιον το αγνοήσει.

Η συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων στο υπηρεσιακό συμβούλιο είναι συνδιοίκηση. Εργαζόμενοι κρίνουν συναδέλφους εργαζόμενους για το αν μπορούν να πάρουν μετάταξη ή προαγωγή, για το αν θα τους επιβληθεί η τάδε ή η δείνα πειθαρχική ποινή. Η μειοψηφούσα παρουσία των αιρετών δεν αποτελεί παρά νομιμοποίηση στα μάτια των εργαζομένων για συχνά προειλημμένες αποφάσεις της διοίκησης και άλλοθι δημοκρατίας. Καλλιεργεί τη λογική της συνυπευθυνότητας, της συνδιαχείρισης και της αναζήτησης των ατομικών λύσεων σε αντίθεση με τη συλλογική πάλη και τη διεκδίκηση, το μόνο δίκαιο δρόμο που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.

Οι μεγάλες παρατάξεις επιθυμούν τη συμμετοχή τους καλυπτόμενες συχνά πίσω από τίτλους «ανεξαρτησίας». Επιθυμούν διακαώς να ελέγχουν αυτό το βήμα ρουσφετολογίας, συναλλαγής, πελατειακών σχέσεων και σύνδεσης με τη διοίκηση. Εμείς όμως, τι θέλουμε εκεί; Δεν έχουμε αυταπάτες για το ρόλο του κράτους και δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να αναθέτουμε σε «σωτήρες» την επίλυση των προβλημάτων μας. Ενισχύουμε τις μαζικές διαδικασίες και απαντάμε στα προβλήματά μας με τη συλλογική διεκδίκηση.