Καταρρέουν τα Ταμεία, κουρεύονται οι επικουρικές συντάξεις

Τα μέτρα του μνημονίου, οι περικοπές των μισθών και των δώρων, η ανεργία, οι εκβιαστικές αθρόες συνταξιοδοτήσεις και η παρατεταμένη ύφεση γονάτισαν τα Ταμεία, τα οποία, θυμίζουμε, είχαν ήδη χάσει τεράστια ποσά από τα αποθεματικά τους, αφού αυτά είχαν παιχτεί στο Χρηματιστήριο ή ληστεύτηκαν από «επενδύσεις» σε ομόλογα. Αποτέλεσμα: το ΙΚΑ να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του απέναντι στον ΟΑΕΔ, την Εργατική Εστία και τον ΟΕΚ, ο ΟΑΕΕ να βρίσκεται σε αδιέξοδο και το ΤΕΑΔΥ να παρακρατεί τις εισφορές προς το Ταμείο Πρόνοιας, με συνέπεια το τελευταίο να αδυνατεί να καταβάλει εφάπαξ σε 36.000 συνταξιούχους του δημοσίου.

Έτσι δρομολογείται το κούρεμα των επικουρικών συντάξεων, ειδικά όσων ξεπερνούν τα 300 ευρώ το μήνα, και καθώς αυτές είναι λίγες δεν αποκλείεται η περικοπή όλων, προκειμένου να αφαιρεθούν κατά μέσο όρο 500 ευρώ από κάθε συνταξιούχο και να αποτελέσουν οι επικουρικές συντάξεις ποσοστό μικρότερο του 20% της κύριας σύνταξης από το 26% που είναι σήμερα. Γεγονός που, ας μην το ξεχνάμε, προβλέπει έτσι κι αλλιώς ο νόμος Σιούφα (Ν. 2084/92) για τους πρωτοασφαλισμένους μετά το 1993.

Δε φτάνει που έχουν δυσκολέψει οι προϋποθέσεις για να βγει κάποιος στη σύνταξη, δε φτάνει που έχει καταργηθεί ουσιαστικά η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα νοσοκομεία κλείνουν, καταδικάζονται οι απόμαχοι της δουλειάς στη φτώχεια, την ανεργία και την ανασφάλεια. Μετά από 30 και 35 χρόνια δουλειάς πετιούνται στο περιθώριο οι μόνοι που πραγματικά παράγουν όλο τον πλούτο αυτού του τόπου, για να συνεχίσουν να ευημερούν αυτοί που κερδοσκοπούν και υφαρπάζουν τους κόπους μας. Ως πότε; Φτάνει πια!