ΜΕΤΡΑ ΟΟΣΑ: Προς ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα

Έτος 20.. :εργαζόμενος ετών 65 πηγαίνει καθημερινά στη δουλειά του ελπίζοντας να βγει στη σύνταξη μετά από καμία πενταετία. Και θεωρείται τυχερός γιατί ο γιός του ακόμα προσπαθεί να ξεχρεώσει το δάνειο που πήρε για να πληρώσει τα δίδακτρα τού κατά τα άλλα «δημόσιου» πανεπιστημίου που φοιτούσε, απασχολούμενος σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, καθότι νέος και χωρίς πείρα εργαζόμενος.

Δεν είναι «κινδυνολογία και καταστροφολογία ανθρώπων με υπαρξιακά προβλήματα». Είναι δηλώσεις- προτάσεις του Γ.Γ. του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία:

· Αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση,

· Περικοπή των πρόωρων συντάξεων,

· Αύξηση των φόρων κατανάλωσης (ιδίως του ΦΠΑ),

· Ευκολότερες απολύσεις,

· Κατώτερος από τις συλλογικές συμβάσεις μισθός για τους νέους και τις γυναίκες,

· Δίδακτρα στα Πανεπιστήμια και για τους «αδύναμους» οικονομικά φοιτητές δάνεια.

Είναι μερικά από τα μέτρα που προτείνει ο κ. Γκουρία σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Είναι φανερό ότι πρώτος στόχος των νέων μέτρων είναι η νεολαία. Προτείνεται ουσιαστικά όχι μόνο η κατάργηση του δικαιώματος στην δωρεάν παιδεία, αλλά και του δικαιώματος στη δουλειά. Οι προτάσεις του ταιριάζουν γάντι στη πραγματικότητα που έχει ήδη επιμελώς διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια με χιλιάδες νέους να βρίσκουν «δουλειά» μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων. Νέων που αποτελούν το πιο άγρια εκμεταλλευόμενο, φθηνό και ευέλικτο δυναμικό λειτουργώντας «εκβιαστικά» και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Παρά τα όσα λέγονται περί δήθεν μη δέσμευσης απέναντι σ’ αυτές τις προτάσεις, η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση για μεν το ασφαλιστικό έριξε το μπαλάκι ουσιαστικά στους «κοινωνικούς εταίρους», χωρίς να κρύβει τις προθέσεις της για μεταρρύθμιση (δες κατεδάφιση), για δε τα εκπαιδευτικά δικαιώματα της νεολαίας έχει φροντίσει με την προωθούμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 και το Ν. 3549/07 να συμπεριλάβει ήδη κάποιες από αυτές όπως την προώθηση των φοιτητικών δανείων για τους «αδύναμους φοιτητές» και τη δυνατότητα επιβολής διδάκτρων. Εδώ, χρειάζεται να θυμηθούμε, βεβαίως, και τις προτάσεις του κ. Γ. Παπανδρέου για «ανασφάλιστους νέους εργαζόμενους».

Όλα αυτά πρέπει να μας βρουν ενωμένους και οργανωμένους. Το μέλλον μας βρίσκεται στο δρόμο που χάραξαν οι χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι απέτρεψαν την πρώτη απόπειρα μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού το 2001, οι νεολαίοι στη Γαλλία που με τις κινητοποιήσεις τους μπλόκαραν την εφαρμογή του αντίστοιχου συμβολαίου πρώτης απασχόλησης, το φοιτητικό κίνημα στην Ελλάδα που απέτρεψε την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Όλγα Πετρούλια