Τα εν οίκω και… εν δήμω

- Ύστερα από πολύμηνη ταλαιπωρία, που αναστάτωσε και καθήλωσε όλη της αλυσίδα παραγωγής στο Εθνικό Τυπογραφείο (εν μέσω, μάλιστα, δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών), ομαλοποιήθηκε, επιτέλους, η λειτουργία του νέου πληροφοριακού προγράμματος και αποκαταστάθηκε η ροή των εργασιών. Εκείνοι που έφαγαν τη μπόρα είναι οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα οι άμεσα εμπλεκόμενοι με αυτό. Με τεράστιο όγκο εργασιών πάνω απ’ το κεφάλι τους, με ασφυκτική πίεση και την εικόνα της Υπηρεσίας προς τα έξω να κατρακυλά, επέδειξαν υπομονή και αντοχή σε αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία, αποδεικνύοντας ότι ο εργαζόμενος παραμένει το πολυτιμότερο και αναντικατάστατο κεφάλαιο παραγωγής κοινωνικού πλούτου. Τους αξίζουν συγχαρητήρια! Εκείνο που μένει τώρα να διαπιστωθεί είναι κατά πόσο οι διοικούντες –και υπεύθυνοι– έχουν εξαγάγει τα συμπεράσματά τους από όλη αυτή την περιπέτεια, που έφερε το Εθνικό Τυπογραφείο στα πρόθυρα της ασφυξίας, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.

- Τον τελευταίο χρόνο χάσαμε δύο συναδέλφους από καρκίνο. Και οι δύο δούλευαν επί χρόνια στον ίδιο χώρο. Είναι τυχαίο άραγε συνάδελφοι; Είναι καιρός να ανοίξει σοβαρά το ζήτημα της ανθυγιεινότητας πέρα από επιτροπές και επιτροπάτα, πέρα από την επίκληση των όποιων νόμων. Μήπως είναι καιρός να σταματήσουν όλοι αυτοί που καθημερινά μας εφησυχάζουν επικαλούμενοι επιδόματα και βολέματα κάθε είδους; Επείγει να τεθεί αποφασιστικά το θέμα από το Σύλλογο αλλά και από τις γενικές συνελεύσεις μας.

- Ως πότε κάθε παραμονές εκλογών θα παίζεται το ίδιο έργο; Τα ίδια λόγια, οι ίδιοι εκβιασμοί και κυρίως η ίδια αναζωπύρωση του ζητήματος περί «τεχνικών» και «διοικητικών», περί αυτών που δουλεύουν και αυτών που δεν δουλεύουν. Ως πότε συνάδελφοι θα τσιμπάμε στο «διαίρει και βασίλευε»; Ως πότε θα χρησιμοποιείται το επίδομα ως μέσο διαίρεσης και ρουσφετολογίας;

- Και μέσα σε αυτό το κλίμα να οργιάζουν και οι φήμες. Θα δοθεί ή δεν θα δοθεί; Έπαιξαν το ρόλο τους και τα σχετικά δημοσιεύματα που κάποιοι φρόντισαν εν είδει μπαμπούλα να αναρτήσουν στην είσοδο. Για να μην ξεχνάμε δηλαδή ότι χωρίς τους «σωτήρες» μας δεν θα παίρναμε τίποτα. Άντε και μην ακούσω κιχ… Ο μισθωτός στη μούγκα και να τραβάει κουπί…

- Δυστοκίες, πολλές δυστοκίες, στη συγκρότηση παραταξιακών (διάβαζε κομματικών) ψηφοδελτίων για τις εκλογές των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, ιδίως των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου. Παρά τις υποσχέσεις, τα μισόλογα και τα ψευτοδιλήμματα, αποδεικνύεται ότι οι συνάδελφοι δεν μαντρώνονται τόσο εύκολα.