Το χρονικό μιας σπουδαίας κινητοποίησης

-       Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011:
Η διοίκηση του Εθνικού Τυπογραφείου παραλαμβάνει την περίφημη εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Διοικητικής Μεταρρύθμισης που ζητά την υπαγωγή των Διευθύνσεων Διαχείρισης, Ανθρώπινου Δυναμικού και Πληροφορικής του Εθνικού Τυπογραφείου στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

-       Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011:
Συγκαλείται εκτάκτως το Δ.Σ. του ΣΠΕΤ και αποφασίζει ομόφωνα να συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση του προσωπικού την Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου, με πρόταση για προειδοποιητικές 48ωρες απεργίες, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου.

-       Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011:
Η Γενική Συνέλευση με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε την πραγματοποίηση της προτεινόμενης απεργίας και τη συμμετοχή στην περιφρούρησή της.

-       Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011:
1η ημέρα απεργίας. Η συμμετοχή στην απεργία είναι τεράστια. Πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης την ώρα που διεξαγόταν προγραμματισμένη συνάντηση των εκπροσώπων του ΣΠΕΤ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Στη συνάντηση αυτή η μόνη δέσμευση που υπήρξε ήταν η συγκρότηση επιτροπής, με συμμετοχή και εκπροσώπων του ΣΠΕΤ, που θα ασχοληθεί με την αντιμετώπιση του προβλήματος του δισυπόστατου του Εθνικού Τυπογραφείου, για το οποίο η πολιτική ηγεσία και επιμένει. Ακολούθησε ενημερωτική Γενική Συνέλευση, η οποία έκρινε ως μη ικανοποιητικά τα αποτελέσματα της συνάντησης και αποφασίστηκε η συνέχιση της εξαγγελθείσας 48ωρης απεργίας και η πραγματοποίηση νέας Γενικής Συνέλευσης την επόμενη ημέρα, Τρίτη 29 Νοεμβρίου.

-       Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011:
2η ημέρα απεργίας. Η συμμετοχή παραμένει μεγάλη. Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την ομόφωνη πρόταση του Δ.Σ. για συνέχιση της απεργίας με εξαγγελία νέας 48ωρης για την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου και Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου (ημέρα γενικής απεργίας ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ).

-       Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011:
3η ημέρα απεργίας. Η συμμετοχή στην απεργία, παρά τις διαρροές, παραμένει μεγάλη. Στις πιέσεις του Υπουργείου για συμμετοχή στην προτεινόμενη επιτροπή, το Δ.Σ. του ΣΠΕΤ εμμένει στην άρνησή του, δεδομένου ότι δεν εξασφαλίζεται με κανένα τρόπο η αυτοτέλεια του Εθνικού Τυπογραφείου, δεν υπάρχει υποχώρηση για την κατάργηση των τριών διευθύνσεων και δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την προστασία των υπαλλήλων τους. Ορίστηκε ημερομηνία σύγκλησης νέας Γενικής Συνέλευσης για την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου.

-       Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011:
4η ημέρα απεργίας. Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση της απεργίας και στη συνέχεια κάλεσε τη Γ.Σ. να επικυρώσει την πρότασή του και να ψηφίσει κατά πόσο αυτό θα γινόταν με εξαγγελία νέας 48ωρης από Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου ή από Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011. Όμως, στη Γενική Συνέλευση τέθηκε για πρώτη φορά θέμα απαρτίας, με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατόν να ληφθεί απόφαση και, φυσικά, την επόμενη ημέρα να επιστρέψουμε στη δουλειά!!

-       Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011:
Η Γενική Συνέλευση, με απαρτία αυτή τη φορά και με απόλυτη πλειοψηφία, αποφάσισε συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Κατόπιν ψηφοφορίας εξαγγέλθηκε νέα 48ωρη απεργία από Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, ενώ ορίστηκε σύγκληση νέας Γενικής Συνέλευσης για την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, με θέμα την καλύτερη προετοιμασία της εξαγγελθείσας απεργίας.

-       Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011:
Ενώ τα ΜΜΕ αποσιωπούν τελείως την κινητοποίησή μας, «διαρρέει» στο «Έθνος» η πρόθεση του υπουργείου να κηρύξει την εξαγγελθείσα απεργία μας παράνομη και καταχρηστική.

-       Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011:
Τα «παπαγαλάκια» επιβεβαιώνονται και δικαστικός κλητήρας επιδίδει στο Δ.Σ. του ΣΠΕΤ πρόσκληση για παρουσία του στο δικαστήριο την επόμενη ημέρα. Ακολουθεί, με πρωτοβουλία του Δ.Σ., τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Ρόβλια όπου το μόνο που προκύπτει είναι η πολιτική του δέσμευση για την επανασύσταση της θέσης του Ειδικού Γραμματέα. Το Δ.Σ. κατά πλειοψηφία, και όχι ομόφωνα αυτή τη φορά, παρά τον εκφοβισμό του δικαστηρίου, αποφασίζει ότι εμμένει στην ειλημμένη και επικυρωμένη από τη Γενική Συνέλευση απόφασή του για την απεργία των επόμενων δύο ημερών και την πραγματοποίηση νέας Γενικής Συνέλευσης την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης που ακολούθησε την ίδια μέρα και παρά τις «ψύχραιμες και συνετές» φωνές του διαλόγου, το Σώμα επανεπιβεβαίωσε την προηγούμενη απόφασή του και ανανέωσε το πρωινό ραντεβού της επόμενης ημέρας για την περιφρούρηση της απεργίας.

-       Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011:
5η ημέρα απεργίας. Η συμμετοχή, αν και μειωμένη, παραμένει μεγάλη. Πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση στα δικαστήρια της Ευελπίδων όπου εκδικαζόταν η κήρυξη της απεργίας μας παράνομης και καταχρηστικής.

-       Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011:
6η ημέρα απεργίας. Το μεσημέρι δικαστικός κλητήρας επιδίδει την απόφαση του δικαστηρίου όπου, όπως ήταν αναμενόμενο, έκρινε την απεργία μας παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική. Τα μέλη του Δ.Σ., πάλι κατά πλειοψηφία, αποφάσισαν το «κλείσιμο» της απεργίας και την επανεκτίμηση της στάσης τους με νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. την Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου. Η παραπάνω πρόταση του Δ.Σ. κατατέθηκε στη Γενική Συνέλευση που ακολούθησε και εγκρίθηκε. Έτσι, η απεργία έληξε!

-       Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011:
Τα μέλη του Δ.Σ. αποφάσισαν κατά πλειοψηφία τη συμμετοχή εκπροσώπων τους στην περίφημη επιτροπή που είχε προταθεί στην αρχική συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και όρισε νέα Γενική Συνέλευση για την επομένη, Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου.

-       Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011:
Η Γενική Συνέλευση αποδέχθηκε την κατά πλειοψηφία ληφθείσα πρόταση του Δ.Σ. για συμμετοχή στην αναβαπτισμένη σε «διάλογο» επιτροπή και ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!

-       Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012:
Εν μέσω εορτών συγκροτείται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο «Την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Εθνικού Τυπογραφείου», όπου συμμετείχαν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του ΣΠΕΤ και ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της, η Ομάδα Εργασίας κατέληξε, κατά πλειοψηφία, σε πόρισμα που υιοθετεί την περικοπή - συγχώνευση του 30% των οργανικών μονάδων του Εθνικού Τυπογραφείου (τμημάτων και διευθύνσεων), χωρίς ωστόσο να χάνονται τα αντικείμενά τους.

Όλγα Πετρούλια