Εθνικό Τυπογραφείο: Πήραμε αναστολή, αλλά δεν περάσαμε τον κάβο

Τον περασμένο Νοέμβριο δώσαμε μια μεγάλη μάχη. Μείναμε σταθεροί από τη πρώτη στιγμή και επιμείναμε κόντρα στη πολιτική του «κρατικού υπαλλήλου», κόντρα στις απολύσεις και την κατάργηση των οργανικών μας θέσεων, κόντρα στη διάλυση και υπονόμευση του Εθνικού Τυπογραφείου και καταφέραμε προς το παρόν να ανακόψουμε τα όποια σχέδια υπήρχαν.

Πριν από μερικές ημέρες, όμως, η κυβέρνηση επανήλθε με την κατάθεση πρότασης νόμου… 427 άρθρων και 982 σελίδων(!), η οποία αφορά όχι μόνο τον οργανισμό του Εθνικού Τυπογραφείου, αλλά όλων των φορέων του δημοσίου. Ένα τερατούργημα που «αναδιοργανώνει» πετσοκόβοντας όλο το δημόσιο. Μέσα σε αυτό το σαρωτικό «τσουνάμι» ανακατατάξεων, η πρόταση για το Εθνικό Τυπογραφείο εισηγείται σοβαρή συρρίκνωση σε ποσοστό 30% των οργανικών μονάδων, των τμημάτων και των διευθύνσεών του. Τέσσερις Διευθύνσεις (Διοικητικού, Προώθησης Εκδόσεων, Διαχείρισης και Πληροφορικής) συγχωνεύονται σε μία, η οποία στο εξής –σύμφωνα πάντοτε με το προωθούμενο σχέδιο νόμου θα ονομάζεται Διεύθυνση Λειτουργίας Εθνικού Τυπογραφείου. Επιπλέον, δύο από τα αντικείμενα της Δ/νσης Διαχείρισης, αυτά της μισθοδοσίας και των προμηθειών, μεταφέρονται στο Υπουργείο. Όπως είναι γνωστό, όλα αυτά, αποτέλεσαν τον κεντρικό άξονα της απεργίας μας. Σύμφωνα με το εν λόγω νομοσχέδιο, διασφαλίζονται προς το παρόν οι οργανικές μας θέσεις και η υπό τον ειδικό γραμματέα ενιαία μορφή της υπηρεσίας. Ωστόσο, διάφοροι λόγοι, που ενδεχομένως σχετίζονται και με την προκήρυξη των εκλογών, το νομοσχέδιο - τέρας δεν συζητήθηκε στη βουλή και τελικά δεν ψηφίστηκε.

Επομένως, το ζήτημα παραμένει ανοιχτό. Ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα προκύψει με τη νέα κυβέρνηση, αφού αναμένονται και νέες περί δημοσίου ντιρεκτίβες της τρόικας. Γι’ αυτό, δεν χρειάζονται θριαμβικές «κορώνες», ούτε και εφησυχασμός. Το σχέδιο παραμένει στα συρτάρια. Το σίγουρο είναι ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση όλων αυτώνμήπως και δυσμενέστερων; μέτρων και θα το κάνει αν δεν την σταματήσουμε.

Μπορεί λοιπόν, προς το παρόν, να απετράπη η ψήφιση, αλλά οι... Λαιστρυγόνες κάνουν εκλογές για να επανέλθουν δριμύτεροι. Μπορεί να είχαμε μια μικρή «νίκη», αλλά όσο ο λαϊκός παράγοντας δεν μπαίνει φραγμός στα σχέδια τους, δεν κερδίζουμε τον πόλεμο.

Επιμένουμε λοιπόν στα αιτήματα που ανέδειξε η απεργία μας.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ την ενιαία και αδιάσπαστη ύπαρξη του Εθνικού Τυπογραφείου.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ τη δουλειά μας και τις τεράστιες δυνατότητες της υπηρεσίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να σταματήσει αμέσως κάθε σχέδιο κατάργησης των τριών Διευθύνσεών του.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ όλοι οι εργαζόμενοι του Εθνικού Τυπογραφείου να παραμείνουν σε αυτό χωρίς κανείς να χάσει τη θέση του.