ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΟΜΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ


Η κυβέρνηση, με μόλις ένα μήνα θητείας, προχωρά στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στα προγράμματα stage. Δείχνει να λησμονεί ότι αυτό το «εμπόριο ψυχών» είναι εργαλείο – πατέντα της «τρισκατάρατης» Σημιτικής διακυβέρνησης, που η ΝΔ όμως βρήκε έτοιμο και «βιομηχανοποίησε». Έρχεται τώρα λοιπόν η «πράσινη ανάπτυξη» να προχωρήσει στην κατάργηση των προγραμμάτων stage στο δημόσιο (με το ιδιωτικό κεφάλαιο δεν «παίζουμε») ανακαλύπτοντας τα «ρουσφέτια» και τα «βουλευτικά γραφεία» πετάει στο δρόμο χιλιάδες ανθρώπους, απειλώντας με μπλακ άουτ μεγάλο κομμάτι του Δημοσίου (νοσοκομεία, ΙΚΑ) που στενάζει λόγω της έλλειψης προσωπικού, με τις προσλήψεις να είναι απλά διακηρύξεις. Σύμμαχοί της οι ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ με τον… πολύ κ. Παναγόπουλο να μιλάει για «κατάρα για την ελληνική κοινωνία», «παραθυράκια και βουλευτικά γραφεία».

Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα κάνανε τη δουλειά τους, μαγείρευαν πλασματικά τους στατιστικούς δείκτες της ανεργίας και έδιναν κι ένα ξεροκόμματο εξευτελίζοντας εργαζόμενους με όνειρα και ελπίδες. Και είναι όλοι συνυπεύθυνοι και καμία «πράσινη» κολυμπήθρα του Σιλωάμ δεν πρόκειται να τους εξαγνίσει. Επικαλούνται την αδικία, τιμητές της ισότητας και του δικαίου, δεν μπορούν να αποκρύψουν τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν και οδηγούν 40.000 περίπου νέους ανθρώπους να γίνονται όμηροι και αντικείμενο εκμετάλλευσης. Αίτια που βρίσκονται στην ίδια την ουσία του εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε, που θέλει τους εργαζόμενους «ευέλικτους», χωρίς δικαιώματα και κατακτήσεις, εξευτελιστικά «αμειβόμενους», ανασφάλιστους και ανασφαλείς, βορά μιας άγριας μηχανής παραγωγής εμπορίου ελπίδας και του ανάλγητου (δι)κομματικού πελατολογίου, με σκυμμένο το κεφάλι, χωρίς καμία απαίτηση και διεκδίκηση. Αίτια που έχουν να κάνουν με την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που αμφισβητεί τα θεμελιώδη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα, που παλινδρομεί ονοματολογώντας τα υπουργεία από «Εργασίας» σε «Απασχόλησης» και από Παιδείας σε «δια βίου εκπαίδευσης» και «οπλίζει» το χέρι των δολοφόνων της Κωνσταντίνας Κούνεβα, που τόλμησε να ορθώσει το παράστημά της στην εκμετάλλευση των ελαστικών μορφών εργασίας. Είναι η ίδια πολιτική που θέλει τους εργαζόμενους ανασφάλιστους και, γιατί όχι, απλά δια βίου καταρτιζόμενους, εργασιακά ανδράποδα από την πρώτη είσοδό τους στην εργασία, χωρίς ασφάλιση, χωρίς απαιτήσεις, θύματα της περίφημης ευρωπαϊκής «ευελιξασφάλειας» (flexicurity).

Απέναντι σε όλους αυτούς, οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουμε μία και μόνη απάντηση: την υπεράσπιση του δικαιώματος στην πλήρη και σταθερή δουλειά ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, την υπεράσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, μέσα από τη συλλογική αγωνιστική διεκδίκηση. Οι εργαζόμενοι με stage, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά. Έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν την ασφαλιστική τους κάλυψη για όλο το διάστημα της μέχρι τώρα εργασίας τους. Και έχουν κάθε λόγο να αγωνιστούν μαζί με όλους τους εργαζόμενους ενάντια στο νέο γύρο της αντεργατικής επίθεσης που απ’ ό,τι φαίνεται έχει ήδη ξεκινήσει γιατί ατομικές λύσεις δεν υπάρχουν παρά μόνο μέσα από το μαζικό εργατικό κίνημα.

  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!
  • ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!
  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ «ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ» ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!
  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ!
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ!

Όλγα Πετρούλια