ΠΑΣΟΚ: Και με τους νεόπτωχους και με το νόμο Ρέππα;

Μακροσκελή συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», έδωσε στις 12-1-2008 η υπεύθυνη οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κ. Λούκα Κατσέλη, η οποία, μεταξύ άλλων, αφού τάσσεται υπέρ των νεόπτωχων τάσσεται και υπέρ του… νόμου Ρέππα.

Ας παρακολουθήσουμε τις σχετικές απαντήσεις που έδωσε:

ΕΡ.: Ο νόμος Ρέππα προβλέπει μειώσεις των συντάξεων και πολλοί στο κόμμα σας μιλούν για την ανάγκη «αποκήρυξής» του. Ποια είναι η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ επ’ αυτού;

ΑΠ.:«Ο νόμος Ρέππα υπήρξε αποτέλεσμα συμφωνίας με τη ΓΣΕΕ μετά από εκτενή διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς. Στην πλήρη εφαρμογή του εγγυάται τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2030. Αποτέλεσε σημαντική τομή στο ασφαλιστικό μας σύστημα, επιφέροντας σημαντικές βελτιώσεις έναντι του νόμου Σιούφα. Αύξησε τις κατώτερες συντάξεις, θέσπισε τον υπολογισμό της σύνταξης με βάση τα τριακοστά πέμπτα και όχι τα πεντηκοστά που ίσχυαν, ανέβασε το ποσοστά αναπλήρωσης για τους ασφαλισμένους από το 60% στο 70%. Όσον αφορά τη μεταβολή του ποσοστού αναπλήρωσης από το 80% στο 70% για παλαιότερους ασφαλισμένους σε βάθος δεκαετίας, η όποια απώλεια στις συντάξιμες αποδοχές αντισταθμίζεται από την ενσωμάτωση επιδόματος και τη μείωση εισφορών. Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της πλήρους εφαρμογής του νόμου Ρέππα, που δυστυχώς η κυβέρνηση υπονόμευσε συνειδητά, προκαλώντας κρίση ώστε να μπορέσει εκ των υστέρων να προχωρήσει στη λήψη επαχθών μέτρων».

ΕΡ.: Ο ίδιος νόμος Ρέππα προβλέπει να δίνεται 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο στο ΙΚΑ. Το ποσοστό πρέπει να αυξηθεί ή να επιλέγουν αλλαγές επί τα χείρω, δηλαδή σε βάρος των εργαζομένων, και εάν ναι, ποιες μπορεί να είναι αυτές;

ΑΠ.:«Αυτή η διάταξη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας συνεπούς αναδιανεμητικής πολιτικής για στήριξη, με δημόσιους χρηματοδοτικούς πόρους, των ασφαλιστικών ταμείων. Η Ν.Δ. για τέσσερα χρόνια δεν κατέβαλε αυτά που όφειλε δημιουργώντας πρόβλημα σ’ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Το Ασφαλιστικό είναι πρόβλημα πόρων, όχι παροχών. Γι’ αυτό άλλωστε προτείνουμε επιπλέον τη σύσταση Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών, ώστε με τις εγγυημένες αποδόσεις του να στηρίξει από την πλευρά του Δημοσίου συμπληρωματικά το ασφαλιστικό σύστημα στη δυσκολότερη καμπή του».

Όπως είναι προφανές, το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται με τον πλέον επίσημο τρόπο το νόμο Ρέππα, ισχυριζόμενο ότι «αποτέλεσε σημαντικά τομή στο ασφαλιστικό μας σύστημα, επιφέροντας σημαντικές βελτιώσεις έναντι του νόμου Σιούφα».

Ωστόσο, αν δεν μας απατά η μνήμη, το ΠΑΣΟΚ υποσχόταν ως αντιπολίτευση ότι θα καταργούσε το νόμο της Ν.Δ. Τώρα η κ. Κατσέλη έχει πάθει «αμνησία», προβάλλοντας το… ατράνταχτο επιχείρημα ότι ο νόμος Ρέππα είναι «αποτέλεσμα συμφωνίας με τη ΓΣΕΕ μετά από εκτενή διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς», ζητώντας την πλήρη εφαρμογή του.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι», υποδεικνύοντας τον δικό του νόμο (που είναι συνέχεια του νόμου Σιούφα) ως το… μικρότερο κακό.

Ο εργατολόγος κ. Αλέξης Μητρόπουλος είναι κατηγορηματικός:

«Με τον νόμο αυτό θα έχουμε μειώσεις, αφού ως βάση υπολογισμού θα λαμβάνεται από 1/1/2008 η πενταετία και το ποσοστό αναπλήρωσης θα μειώνεται από 1% για κάθε χρόνο από το 2008 έως το 2017 προοδευτικώς έως και δέκα ακέραιες μονάδες. Κυρίως, θα χάσουν οι μελλοντικοί συνταξιούχοι του Δημοσίου, του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας, των ΟΤΑ, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Οι οργανωμένοι συνδικαλιστικοί φορείς οφείλουν να ζητήσουν άμεσα την αναστολή της εφαρμογής του, πριν αρχίσει η εφαρμογή των βλαπτικών για αρκετές χιλιάδες ασφαλισμένων διατάξεων (1/1/2008) του Νόμου Ρέππα (3029/2002).

Οι ωφέλειες από αυτές τις ρυθμίσεις θα είναι μηδαμινές εν σχέσει με τη ζημιά που προξενούν. Θα γίνουν πηγή παραγωγής νεόπτωχων συνταξιούχων και διακρίσεων στον ήδη κλονισμένο κοινωνικό ιστό, μέσα από την αδιέξοδη λογική της αναδιανομής της φτώχειας» (εφημ. ΜΕTRO, 13-11-2007).

Μόνο το επίσημο ΠΑΣΟΚ δεν βλέπει αρνητικά στον νόμο του, προβάλλοντάς τον περίπου ως παράδεισο. Είναι ξεκάθαρο ότι, τα αλληλοδιάδοχα κόμματα εξουσίας ακολουθούν τη δική τους αντεργατική πολιτική. Το συνδικαλιστικό κίνημα, δεν οφείλει να απαιτεί αγωνιστικά την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ;

10/2008