Προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

- Δικαιώματα και κατακτήσεις στο στόχαστρο

«Τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση δεν είναι ταμπού»

«Η αύξηση των ορίων ηλικίας δεν θα συμβεί τους προσεχείς μήνες» (για όσους δεν κατάλαβαν για τους μεταπροσεχείς μήνες δεν ξέρουμε τι θα γίνει..)

Είναι μερικές μόνο από τις αυτοκρατορικού τύπου δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών (π.χ. Αλογοσκούφη και Γιακουμάτου) μετά τον «αέρα» των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών. Ή μήπως τελικά στις δημοτικές εκλογές ισχύει αυτό που μας λένε ότι τάχα ψηφίζουμε «ικανά», «αυτοδιοικητικά» πρόσωπα και όχι κόμματα και πολιτικές;

- Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και απαιτούμενων χρόνων ασφάλισης

- Σύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής που για την Ελλάδα προβλέπεται να φθάσει τα 80,3 χρόνια για τους άνδρες και τα 85,1 για τις γυναίκες!! Σα να λέμε άντε και καλά στερνά!!!

- Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων

- Κοινά όρια συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών. Συμπάσχουν οι εκάστοτε «σοφοί» με τους άνδρες που υφίστανται αυτή την… κατάφωρη αδικία και τι κάνουν; τιμωρούν τις γυναίκες…

- Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

- Μείωση των συντάξεων στο 40% του μέσου μισθού της τελευταίας 5ετίας και –γιατί όχι;– και όλου του εργάσιμου βίου με την επίκληση της περίφημης αντιστοιχίας εργαζομένων προς συνταξιούχους που το 2050 υπολογίζουν ότι θα είναι 2 προς 1, ενώ σήμερα είναι 4 προς 1. Μα η σύνταξη δεν προκύπτει από τις πληρωμένες εισφορές του συνταξιούχου; Γιατί προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι πληρώνουν για τους συνταξιούχους; Και αν είναι έτσι γιατί δεν παίρνουν όλοι οι συνταξιούχοι τα ίδια λεφτά, αλλά υπολογίζεται και η τελευταία ημέρα ασφαλιστικών εισφορών;

- Συρρίκνωση των δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων

Δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, ούτε εικασίες κάποιων καχύποπτων αριστερών που ψάχνουν παντού να βρουν προβλήματα. Είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις του κ. Φορντ, επικεφαλής του κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επισκέφθηκε τη χώρα μας στις αρχές του μήνα. Του ΔΝΤ, αυτού του παγκόσμιου οικονομικού χωροφύλακα, που καθόλου τυχαία όποτε και όπου συνεδριάζει χιλιάδες διαδηλωτές συρρέουν και ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στις αποφάσεις του, μια που από όπου πέρασε άφησε πίσω χρεοκοπημένες και λεηλατημένες οικονομίες τύπου Αργεντινής και εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και κατακτήσεις.

Ο πρωθυπουργός δηλώνει: «Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν». Και μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει για μας και τα παιδιά μας. Εξάλλου πήραμε μια γεύση για το τι σημαίνει αντίστοιχα μεταρρύθμιση στην παιδεία: ιδιωτικοποίηση, ένταση των ταξικών φραγμών, εμπαιγμός και καταστολή για τους επί έξι εβδομάδες απεργούς δασκάλους, εκπαιδευτικοί χωρίς δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς. Και από Παιδεία για τους μαθητές; Ουαί και αλίμονο!

Η μόνη δύναμη αντίστασης είναι ο κοινός αγώνας εργαζομένων, λαού και νεολαίας. Γιατί όπως έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν το ασφαλιστικό είναι ένα ζήτημα αιχμής που αφορά όλους και μπορεί να μας κινητοποιήσει όλους. Εκεί βρίσκεται η δύναμή μας και αυτό είναι που φοβούνται όλοι αυτοί που προσπαθούν να μας διασπάσουν και να μας αποπροσανατολίσουν.

Όλγα Πετρούλια