Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί ανοίγουν το δρόμο

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες και στάσεις εργασίας εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ σε ένδειξη στήριξης της απεργίας των δασκάλων. Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες της γνωστής τακτικής του ανώτερου συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων. Πάλι κατέρρευσε κάθε αυταπάτη ότι μπορεί και θέλει να μπει μπροστά στις διεκδικήσεις και τους αγώνες μας. Αρκέστηκε και πάλι σε ανακοινώσεις της τελευταίας στιγμής, τακτική που όχι μόνο δεν ενθαρρύνει αλλά προβοκάρει τους αγώνες μας.

Ωστόσο το ζήτημα της απεργίας των δασκάλων προσέλαβε διαστάσεις καθοριστικής σημασίας για την κοινωνία.

Γιατί η υπεράσπιση του δικαιώματος στη μόρφωση των παιδιών μας σημαίνει υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά και αφορά όλους μας.

Γιατί τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών για πραγματικές αυξήσεις που θα μπορούν να καλύψουν το κόστος της ζωής είναι αιτήματα όλων μας.

Γιατί η οργή απέναντι στα χημικά και στα ΜΑΤ με τις σιδηρογροθιές είναι οργή όλων μας.

Τίποτα όμως δεν είναι τυχαίο, όλα εντάσσονται στις γενικότερες «έντιμες» προθέσεις της κυβέρνησης: Νέα βιβλία και νέα προγράμματα αυξημένης ύλης και αντιδραστικού περιεχομένου στο δημοτικό, προγράμματα «ευέλικτης» ζώνης (βλέπε αξιολόγηση-χειραγώγηση των εκπαιδευτικών και εντατικοποίηση των μαθητών), προτάσεις του ΕΣΥΠ για επαναφορά πανελλαδικών εξετάσεων σε δημοτικό και γυμνάσιο, επέκταση του ωραρίου των εκπαιδευτικών˙ η βάση του 10 να λειτουργεί ως στρόφιγγα που ανοίγει και κλείνει το Υπουργείο ανάλογα με την ευκολία ή τη δυσκολία των θεμάτων, πετώντας έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση χιλιάδες μαθητές κάθε χρόνο˙ πανεπιστήμιο που δίνει πιστοποιητικά σπουδών και όχι πτυχία, «δια βίου κατάρτιση», ιδιωτικά πανεπιστήμια, διαγραφές φοιτητών, κατάργηση ασύλου, αστυνομικές περιπολίες έξω από τα σχολεία… Και όλα αυτά απαιτούν εκπαιδευτικούς χειραγωγήσιμους, χωρίς διεκδικήσεις και αγώνες και γονείς έτοιμους να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να επωμιστούν τα βάρη της «δωρεάν» εκπαίδευσης. Αυτό θέλουμε λοιπόν;

Αν δεν θέλουμε αυτό ας ενώσουμε το φωνή μας με τους χιλιάδες απεργούς εκπαιδευτικούς, να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μιλάμε για περικοπή κεκτημένων, αλλά για μια συνολική αντιδραστική ανατροπή που μόνο η ενεργός συμπαράσταση και το ξεβόλεμά μας μπορούν να σταματήσουν.

Θέλουμε δημόσια δωρεάν Παιδεία που θα παράγει ελευθερόφρονες και ανυπότακτους πολίτες και όχι λοβοτομημένους τεχνοκράτες!