«Πολιορκείται» η Ελλάδα από τις βιομηχανίες όπλων


Πρόσφατα συνεδρίασε άτυπα το ΝΑΤΟ στη Μπρατισλάβα. Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε εκεί συναντήσεις γνωριμίας με τους ομολόγους του από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία, οι οποίοι προσπαθούν να πουλήσουν στην Ελλάδα τα όπλα των εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών τους. Τον κ. Πάνο Μπεγλίτη, αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, έσπευσε να συναντήσει ο Άντριου Σαπίρο, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπεύθυνος για πολιτκοστρατιωτικές υποθέσεις.

Σε κυριακάτικη συνέντευξή του ο κ. Μπεγλίτης αναφέρει: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Όλες οι παραγγελίες γίνονταν με στόχο την εξαγορά της εύνοιας των μεγάλων δυνάμεων, προκειμένου να προωθηθούν τα λεγόμενα εθνικά μας θέματα. Το αποτέλεσμα όμως ήταν κάτω των προσδοκιών μας. Χώρες από τις οποίες αγοράζαμε, δεν στέκονταν αλληλέγγυες όταν τις χρειαζόμασταν» (Εφημερίδα «Έθνος»).

Επομένως, η Ελλάδα, αγοράζοντας όπλα (που δεν χρειάζεται) επιχειρεί να εξαγοράσει τη στήριξη των ισχυρών σε ανοιχτά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Αυτή η υποτελής τακτική, όπως επιβεβαιώνεται από τα πιο επίσημα χείλη, αποδείχτηκε αποτυχημένη. Από τη μια συσσωρεύονται τεράστια χρέη και από την άλλη κανένα όφελος δεν προκύπτει για τα «λεγόμενα εθνικά θέματα» (π.χ. Σκοπιανό, Κυπριακό κλπ.), αφού οι ισχυροί ασκούν εξωτερική πολιτική με αποκλειστικό κριτήριο την προώθηση των συμφερόντων τους. Επομένως, τα αστρονομικά ποσά που ξοδεύονται για άχρηστους εξοπλισμούς, επιβάλλεται να δοθούν στην Υγεία, την Παιδεία, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ισχυροποιώντας έτσι την ελληνική κοινωνία.

Μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης, μπορεί να ελπίζει σε καλύτερο μέλλον, μόνο αν ανασυνταχθεί και ισχυροποιηθεί ως κοινωνία. Αλλιώτικα, όσα όπλα και αν διαθέτουμε δεν πρόκειται να σωθούμε.

Άννα Ζερβού