ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Η Αγωνιστική Κίνηση Εθνικού Τυπογραφείου είχε και έχει σταθερά την θέση της ΑΠΟΧΗΣ από τις εκλογές για το υπηρεσιακό συμβούλιο, γιατί η συμμετοχή των εργαζομένων στο υπηρεσιακό συμβούλιο:
- Είναι συνδιοίκηση και όχι συνδικαλισμός
- Δεν αποτελεί κατάκτηση και δικαίωμα, ούτε επιβλήθηκε από κάποιο κίνημα εργαζομένων.  Ίσα - ίσα αποτελεί υποχρέωση και επινοήθηκε από το κράτος στη βάση της λογικής της ταξικής ειρήνης και του "ουδέτερου" κράτους.
- Δεν είναι ούτε άχρωμη, ούτε ουδέτερη.  Αντιθέτως, αποτελεί συμμετοχή σε ένα κρατικό όργανο που θέλει να εφαρμόσει το νόμο, όσο και αντεργατικός είναι αυτός, να εφαρμόσει, δηλαδή, με "δικαιοσύνη" την... αδικία.

Κυρίως όμως δεν θέλουμε να κάνουμε τη χάρη σε καμία κυβέρνηση που εκβιάζει τη συμμετοχή μας, φτάνοντας ακόμα και να μεταφέρει την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών σε καθημερινή για να ανακόψει την όποια περίπτωση αποχής από αυτές.  Εκβιασμός για "το καλό μας με το ζόρι", δηλαδή, και ενδιαφέρον για τα δικαιώματά μας, από εκείνους που καθημερινά τα ψαλιδίζουν ένα - ένα.

Δεν συμμετέχουμε γιατί, εν τέλει, δύο έδρες σε ένα πενταμελές συμβούλιο δεν προσφέρουν τίποτα, ειδικά στο υπηρεσιακό συμβούλιο του Εθνικού Τυπογραφείου, που η διοίκηση, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο και πώς αντιλαμβάνεται το ρόλο του, αγνοεί επιδεικτικά τις αποφάσεις του με τις οποίες δεν συμφωνεί, απαξιώνοντας και λοιδορώντας το.

Τέλος, δεν συμμετέχουμε στις εκλογές για το υπηρεσιακό συμβούλιο γιατί, κατά τη γνώμη μας, στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε αυτό που λείπει δεν είναι η συνδιοίκηση, αλλά η ξεκάθαρη στάση και είναι υποχρέωσή μας να διαχωρίσουμε τον συνδικαλισμό από το κράτος και τη διοίκηση, από τον παραγοντισμό, το χτίσιμο συνδικαλιστικής καριέρας και τις μικροεξυπηρετήσεις και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας εκεί που πραγματικά βρίσκονται οι εργαζόμενοι και κάτι μπορεί να αλλάξει: στο δρόμο και στη διεκδίκηση.

Εξάλλου ανέκαθεν το υπηρεσιακό συμβούλιο και οι διαδικασίες του αποτελούσαν προνομιακό πεδίο των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ (νυν Αγωνιστική Συνεργασία) που, εκ περιτροπής και παρά τα όποια διαλείμματα, μπαινοβγαίνουν, έως και κατοικοεδρεύουν στα γραφεία των υπουργών, των βουλευτών, των ειδικών γραμματέων και των διευθυντών.  Η διοίκηση είναι ο φυσικός τους χώρος, το εκκολαπτήριο των νέων στελεχών, το απαρραίτητο "σκαλοπάτι" για προσωπική ανέλιξη.  Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση και καμία θέση σε αυτό.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ καλεί όποιον συνάδελφο πιστεύει ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και οι πολιτικές των κυβερνήσεων δεν διορθώνονται, ότι οδηγούμαστε από ήττα σε ήττα και ότι πρέπει επιτέλους να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να στηρίξει ενεργά τους συλλογικούς αγώνες εκεί που πραγματικά μπορεί κάτι να αλλάξει.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗ