ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ: Έρχεται δεύτερο «μνημόνιο» για να μας πάρει τα ρέστα


Νέα δεινά αναμένουν τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση κραδαίνει απειλητικά το αντιλαϊκό-αντεργατικό Μνημόνιο και τα Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας του συστήματος αναλαμβάνουν πάλι το βρώμικο και «μαύρο» ρόλο τους.

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι», λέει, «πολλοί» κι ας έδειξε η δική τους «απογραφή» 768.000 άτομα συμπεριλαμβανομένων 160.000 ένστολων και 200.000 που δεν καλύπτονται από το καθεστώς της μονιμότητας! Γι’ αυτό και προβλέπεται «λουκέτο» σε υπηρεσίες και οργανισμούς, πάγωμα των προσλήψεων και «κινητικότητα» κάθε είδους ακόμη και σε υποχρεωτική βάση.

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι», λέει «ακριβοί». Γι’ αυτό και ετοιμάζεται μισθολόγιο με τρία βασικά χαρακτηριστικά: «παγωμένους» χαμηλούς βασικούς μισθούς, καθιέρωση «δεικτών παραγωγικότητας» με βάση τους οποίους θα ρυθμίζεται ο μισθός, κατάργηση όλων των επιδομάτων (πλην των οικογενειακών) και ενσωμάτωση μικρού μέρους αυτών. Ένα μισθολόγιο που θα είναι περισσότερο «νέο» παρά «ενιαίο», καθώς θα στηρίζεται στην εξατομίκευση της αμοιβής και, ως εκ τούτου, στο σπάσιμο της συλλογικότητας. Διακηρυγμένος στόχος η μείωση κατά 40% των ονομαστικών αποδοχών μας σε βάθος τριετίας.

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι», λέει, «προνομιούχοι και βολεμένοι». Φτάνει πια η προπαγάνδα που θέλει να μας διασπάσει. Είμαστε όλοι θύματα της ίδιας ληστρικής επιδρομής και αν την αφήσουμε να περάσει θα σαρώσει ανεπανόρθωτα τις κατακτήσεις όλων μας.

Είναι φανερό λοιπόν ότι το ζήτημα δεν είναι το χρέος και η διαχείρισή του. Το ζήτημα είναι η συνολική αναδιάρθρωση όχι μόνο στα δικαιώματα αλλά και στις συνειδήσεις μας. Το σύστημα βρήκε την ευκαιρία που τόσα χρόνια περίμενε για να ανατρέψει δεδομένα «αγκάθια», όπως η μόνιμη και σταθερή δουλειά, οι αξιοπρεπείς μισθοί και συντάξεις, η συλλογικότητα και η διεκδίκηση. Στόχος είναι να τσακιστεί κάθε αντίσταση, να υποταχθούμε και να αποδεχτούμε μοιρολατρικά και με σκυμμένο το κεφάλι τα μέτρα. Και όλα αυτά είναι μόνο η αρχή. Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση δεν είναι προσωρινά και το αν και πόσο θα προχωρήσουν δεν θα εξαρτηθεί παρά μόνο από τη δυνατότητά μας να αντισταθούμε και να βάλουμε φραγμό στα σχέδια που θέλουν την εξόντωσή μας.

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει του χεριού της τη συνδικαλιστική ηγεσία σε ΑΔΕΔΥ, ομοσπονδίες κ.λπ., όμως δεν μπορεί να ελέγξει τους εργαζόμενους ούτε να παραγράψει το δίκιο τους. Η πραγματικότητα δεν επιδέχεται φτιασιδώματα. Το χτύπημα στο βιοτικό επίπεδο είναι κάτι χειροπιαστό πλέον. Μπορεί ο αντίπαλος να φαντάζει πιο δυνατός αλλά το δίκιο δυναμώνει και ενώνει.

Εκλογές για εκπρόσωπο στην ΑΔΕΔΥ

Γι’ αυτό πρέπει να σκεφτούμε πολύ καλά πριν ψηφίσουμε τον μοναδικό εκπρόσωπο του Εθνικού Τυπογραφείου στην ΑΔΕΔΥ. Είναι φανερό ότι όποιος κι αν εκλεγεί από τις δύο μεγάλες παρατάξεις θα στηρίζει τις αποφάσεις τους και θα είναι άλλο ένα κουκί στην κόντρα για το ποιος θα ελέγχει το τριτοβάθμιο όργανο. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚ- ΔΑΚΕ στηρίζουν και στηρίζονται από τα δυο μεγάλα κόμματα και η ψήφος σε αυτές πιστώνεται ως στήριξη στο έργο των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων που είναι υπεύθυνες για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Παρά τα μεγάλα λόγια δεν θέλουν να υψώσουν τοίχο στην κυβερνητική πολιτική. Οι μεγαλοστομίες του τύπου «η κατάργηση του 13ου ή 14ου μισθού είναι αιτία πολέμου» και άλλα τέτοια φαιδρά δεν είναι παρά κοροϊδίες και στάχτη στα μάτια μας. Είναι δυνατό μετά από τρία χρόνια δυσφορίας για τη στάση της ΑΔΕΔΥ απέναντι στα μεγάλα προβλήματα να ξαναδώσουμε «ψήφο εμπιστοσύνης» στις κυρίαρχες παρατάξεις που την ελέγχουν;

Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει. Και γι’ αυτό πρέπει ο καθένας μας από την πλευρά του να δίνει το «παρών» με κάθε τρόπο. Τέλος στην απάθεια. Να αποδοκιμάσουμε με την ψήφο μας αυτούς που συνδέουν τα συμφέροντά τους με την εκάστοτε κυβέρνηση. Να αντισταθούμε στην επίθεση με κάθε τρόπο και να συμβάλλουμε και με την ψήφο μας στη δημιουργία μετώπου αντίστασης. Τέρμα πια οι αυταπάτες! Ας δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε οι φόβοι της κυβέρνησης για ένα θερμό φθινόπωρο να βγουν αληθινοί.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: Υποψήφιοι για την εκλογή εκπροσώπου στην ΑΔΕΔΥ:
Αρετάκης Μιχαήλ
Ζερβού Άννα
Πετρούλια Όλγα
Τζίνος Παναγιώτης
Τσιαγγάνου Μαρία
Χαχάμης Χαράλαμπος