ΤΑΜΕΙΑ: Ενοποίηση χρεοκοπίας


Ζούμε μέρες ζοφερές και υποκριτικές από τους κρατούντες την εξουσία. Τα αποτελέσματα της καταλήστευσης από το έννομο κράτος τα βλέπουμε στην καθημερινότητά μας. Δύσκολο πλέον να εφησυχάσει κανείς. Οι συνέπειες επέρχονται με ραγδαίο ρυθμό, εντός ενός συστήματος που καταρρέει, που τελειώνει. Ενός συστήματος άρρωστου, που η δυσωδία του δεν έχει τέλος. Ο καπιταλισμός βρίσκεται σε φάση σήψης.

Όλα αυτά, με μια κυβέρνηση παντελώς ανίκανη, μια κυβέρνηση που αρέσκεται να παρουσιάζει το μαύρο άσπρο, μια κυβέρνηση που σε κοροϊδεύει ανενδοίαστα.

Η αλήθεια είναι ότι ζήσαμε σκάνδαλα απείρου κάλλους, με μια κυβέρνηση υπόλογη και μια αντιπολίτευση σε ρόλο «σωτήρα» και «αυτοκριτικής στα όρια αυτομαστιγώματος», σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση από συνέντευξη της κας Διαμαντοπούλου σε διαδικτυακό κανάλι, δήλωση που μόνο μειδίαμα μπορεί να προκαλέσει.

Μέσα στο παγκόσμιο φαινόμενο της οικονομικής κατάρρευσης του δυτικού κόσμου, οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επαρχιώτικες όντας, κακέκτυπα διαδοχής, υπακούοντας στο ρουσφετολόι, ως κίνητρο της αύξησης των ψήφων τους και στο «γλείψιμο» του κεφαλαίου και των «προστατών» τους, σάρωσαν και ισοπέδωσαν κάθε πεδίο της ελληνικής κοινωνίας, μεταμορφώνοντας μια χώρα από «επαρχία» σε τρύπα του παγκόσμιου άτλαντα.

Ένας σημαντικός τομέας που πλήττεται αυτή τη στιγμή σφόδρα και που έχει άμεση σχέση με την επιβίωση εργαζομένων και συνταξιούχων είναι τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με άρθρο του οικονομικού ένθετου της "Ελευθεροτυπίας" (9-11-2008):

«Στα 3,4 δισ. ευρώ το 2009 το έλλειμμα των ταμείων – Για να καλυφθεί πρέπει να καταφύγουν είτε σε δανεισμό είτε σε ρευστοποίηση περιουσίας τους». Οι «μαύρες τρύπες» του ασφαλιστικού συστήματος, εντοπίζονται στα εξής:

Στις επαπειλούμενες απολύσεις και στην αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις, στην αύξηση των συνταξιοδοτήσεων, που οφείλεται στις αλλεπάλληλες τρομοκρατικές «μεταρρυθμίσεις», στην αποσάθρωση των ελεγκτικών μηχανισμών και στη μεταβίβαση στο ΙΚΑ των ασφαλιστικών βαρών των επιχειρήσεων και κυρίως στα χρέη των Ταμείων από τη διαχρονική ληστεία των κυβερνήσεων.

Για να καταβληθούν οι συντάξεις στην ώρα τους, τα ασφαλιστικά ταμεία καταλήγουν στον τραπεζικό δανεισμό, με αποτέλεσμα να δεσμεύουν τους πόρους τους, που σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στη βελτίωση χαμηλών παροχών σε συντάξεις, επιδόματα και υγειονομική περίθαλψη.

Σύμφωνα με στοιχεία οι σχέσεις εργαζομένων και συνταξιούχων επιδεινώνονται (1,73 κάθε απασχολούμενος πληρώνει εισφορές για κάθε συνταξιούχο). Οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, τρέχουν με ρυθμό 13,28%, τα ταμεία δαπανούν για περίθαλψη το 3,5% του ΑΕΠ (7,9 δισ. ευρώ).

Έτσι λοιπόν, οι εισφορές και η κρατική ενίσχυση, αντί να αποταμιεύονται για τις μελλοντικές συντάξεις, κατευθύνονται στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Ακόμα, τα ελλείμματα πρόκειται να αυξηθούν και από τις ενοποιήσεις ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών που έχουν υπαχθεί στο ΙΚΑ χωρίς την ανάλογη συνδρομή ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Είναι γνωστό ότι τα ελλείμματα των ταμείων αυτών, καλύπτονταν από τις ίδιες τις επιχειρήσεις και τις υψηλές εισφορές των εργαζομένων, ενώ τώρα, μετά την ενοποίηση των ταμείων και τη μεταφορά των ασφαλισμένων από ΔΕΚΟ και τράπεζες, το βάρος πέφτει στους φορολογούμενους και στο ΙΚΑ.

Ο ΟΑΕΕ απαιτεί άνω των 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο, το ΙΚΑ, λόγω των ενοποιήσεων, έχει έλλειμμα 1,5 δισ., ο ΟΓΑ έχει ανάγκη από άλλα 750 εκατ. ευρώ, το ΤΠΔΥ έχει ανάγκη από 550 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καταβάλλει τα εφάπαξ στους 15.000 συνταξιοδοτηθέντες πολιτικούς υπαλλήλους. Αρκετοί συνταξιούχοι έχουν ήδη πεθάνει χωρίς ποτέ να λάβουν το πολυπόθητο εφάπαξ.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο για να πάρει κάποιος σύνταξη από τον ΟΑΕΕ φθάνει και τους 10 μήνες, από το ΤΣΜΕΔΕ τους 15 μήνες, από το Πρόνοιας (ΤΠΔΥ) των δημοσίων υπαλλήλων (εφάπαξ) τους 16 μήνες και από το ΤΕΑΔΥ (επικουρικό) τους 14 μήνες.

Μέσα σε όλα αυτά, ο νέος διοικητής του ΟΑΕΕ, κ. Παπαθανασίου, προωθεί αυξήσεις ψίχουλα της τάξεως των 20 ευρώ, για τον καθένα από τους 310.000 συνταξιούχους – ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξάρτητα από τις αποδοχές τους.

Με μια τέτοια κίνηση η κυβέρνηση, για να κατευνάσει αντιδράσεις, με γελοία αυξητικά ποσά, επιχειρηματολογεί για ανακούφιση όσων πραγματικά έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με προβλέψεις, τα ταμεία εντός του έτους αναμένεται να παρουσιάσουν έλλειμμα 5,9 δισ., εκ των οποίων τα 2,9 σε ρευστό, προκειμένου να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι 3 δισ., αφορούν χρέη προς τα νοσοκομεία (ο ΟΠΑΔ έχει οφειλές 1,4 δισ. σε γιατρούς, νοσοκομεία και φαρμακεία!) τα οποία μπορεί να καλυφθούν με ειδικά ομόλογα.

Και φυσικά όταν κάποιος ακούει ή διαβάζει τον όρο «ειδικό ομόλογο», δεν μπορεί να μην έρθει στο νου η περίπτωση των περίφημων «δομημένων ομολόγων» ή «τοξικών ομολόγων» που αγόρασαν αρκετά ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τη διεθνή βάση δεδομένων Bloomberg, τα τέσσερα –αξίας 500 εκατ. ευρώ και 400 εκατ. ευρώ αντίστοιχα– από τα οκτώ δομημένα ομόλογα, υφίστανται ζημιές αποτίμησης της τάξεως των 240 εκ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι ζημιές από τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών και σε αμοιβαία κεφάλαια. Δηλαδή, αν τα ασφαλιστικά ταμεία αποφάσιζαν σήμερα να πουλήσουν τα δομημένα ομόλογα που αγόρασαν, θα εισέπρατταν 240 εκ. ευρώ λιγότερα, σε σχέση με αυτά που δαπάνησαν για να τα αποκτήσουν!!

Όσον αφορά τα άλλα τέσσερα, ύψους 910 εκατ. ευρώ, κανένας δεν ενδιαφέρεται να τα αγοράσει, όπως αναφέρουν οικονομικοί παράγοντες. Σ’ αυτά ανήκουν τα δυο περιβόητα ομόλογα των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και δημοσιογράφων (ΤΣΠΕΑΘ) και είναι αυτά που επαναγοράστηκαν από την JP MORGAN και PROTON BANK. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να εντοπιστούν ούτε στην εγχώρια, ούτε στη διεθνή αγορά, καθώς πιθανολογείται ότι έχουν ενταχθεί σε άλλα δομημένα προϊόντα.

Κατά τα άλλα, η υπουργός Απασχόλησης, κα Φάνη Πάλλη–Πετραλιά δηλώνει αισιόδοξη, αφού «αυξήθηκαν τα έσοδα του συστήματος κατά τους τελευταίους μήνες λόγω βελτίωσης των αποδόσεων των ελεγκτικών μηχανισμών», μόνο που αποφεύγει να διευκρινίσει ότι η αύξηση αυτή είναι μικρή και χρονολογείται πριν από την κρίση.

Τέλος δεν θα μπορούσε να μην αναφέρει κανείς την πολιτική των ελληνικών τραπεζών, μέσα στην έξαρση της οικονομικής κρίσης, αυτούς τους θηριώδεις τοκογλύφους, που βγάζουν τα σπασμένα της κρίσης στις πλάτες των δανειοληπτών. Κι όλα αυτά, ενώ οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκιά τους για να εκτονώσουν την κρίση, οι ελληνικές τα αυξάνουν. Η κυβέρνηση παραμένει αμέτοχη σ’ όλη αυτή την κατάσταση και το μόνο που κάνει είναι να εξαγγέλει «αυστηρές» προειδοποιήσεις, τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όσο και από τον νέο υπουργό οικονομίας.

Παροιμιώδης είναι και η εφετζίδικη προειδοποίηση της υπουργού Απασχόλησης, σε εκδήλωση του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου, η οποία έθεσε το ερώτημα τι θα απογίνουν οι τράπεζες αν αύριο αποσύρουν τα ασφαλιστικά ταμεία τις καταθέσεις τους!

Αποκρύπτει βέβαια, ότι για τις κερδοσκοπικές πολιτικές των τραπεζών φταίει αποκλειστικά η κυβέρνηση, η οποία περιορίζεται μόνο σε λεκτικές προειδοποιήσεις, που στερούνται κύρους.

Το σίγουρο είναι ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ορατός, τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοίμασε σχέδιο "διάσωσης" των τραπεζών.

Δεν περιμένουμε και κάτι διαφορετικό από τη δεξιά. Γι’ αυτήν τα ασφαλιστικά ταμεία είναι "ψιλά γράμματα".

Για μας δεν απομένει παρά μόνο ο αγώνας για να περισώσουμε τα Ταμεία που οι ίδιοι (εν ενεργεία και συνταξιούχοι εργαζόμενοι) έχουμε πληρώσει κι εξακολουθούμε να πληρώνουμε και τα οποία οι άθλιες κυβερνητικές πολιτικές έχουν οδηγήσει σε χρεοκοπία.

Ολοι στην απεργία της 25ης Φεβρουαρίου 2009.



Παναγιώτης Τζίνος