Και το τσουνάμι είναι ταξικό…

Όλοι συγκλονιστήκαμε από τις διαστάσεις της τραγωδίας που έβαλε χώρα στη ΝΑ Ασία και τις επιπτώσεις του φονικού κύματος στη ζωή των εκεί κατοίκων. Τα τηλεοπτικά κανάλια είχαν βρει θέμα και οι εφημερίδες πρωτοσέλιδα. Οι θεωρίες πολλές. Οι συζητήσεις και διαφωνίες μεταξύ των Ελλήνων σεισμολόγων πολλές, για το κατά πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα μελλοντικά, εξαιτίας της μετακίνησης των τεκτονικών πλακών. Και ανάμεσα στα άλλα ακούσαμε ότι δεν είναι καθόλου απίθανη η παρουσία παλιρροϊκών κυμάτων και στις ελληνικές θάλασσες, ως αποτέλεσμα πιθανού σεισμού. Σε αυτή την περίπτωση, μάθαμε επίσης ότι δεν υπάρχουν τα εχέγγυα, αλλά και καμία υποδομή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί στην Ελλάδα ένα τέτοιο γεγονός. Επίσης, όλοι μάθαμε τη σημασία της ιαπωνικής λέξεις «τσουνάμι». Πόσοι όμως από εμάς αναλογιστήκαμε τις βαθύτερες επιπτώσεις και προεκτάσεις του τραγικού γεγονότος; Μετά τις συγκλονιστικές εικόνες των νεκρών, είδαμε και την άλλη πλευρά… Ανθρώπους να παραθερίζουν αμέριμνοι, μόλις δέκα μέτρα μακριά από την καταστροφή. Να κάνουν ηλιοθεραπεία, να πίνουν αμέριμνοι τα κοκτέιλ τους και να χορεύουν, ζώντας σε άλλες σφαίρες, όπου το τραγικό αυτό γεγονός δε είχε θέση. Παράλληλα ναυαγοσώστες φρόντιζαν να μην ξεβράζονται πτώματα και αναστατώνουν τη θέα των παριστάμενων τουριστών! Η υποκρισία στο αποκορύφωμά της. Τουρίστες του Δυτικού Κόσμου απολαμβάνανε τις διακοπές τους αμέριμνοι, βυθισμένοι σε κόσμους ιλουστρασιόν, κάνοντας πραγματικότητα το όνειρό τους, να ζήσουν έκλυτα και ανέμελα σ’ έναν επίγειο παράδεισο.

Σύμφωνα με άρθρο του Jeffey D. Sachs στο αμερικάνικο «ΤΙΜΕ» που αναδημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» (9-1-2005), το σύστημα των φυσικών καταστροφών είναι ταξικό. Αυτή είναι η βαθύτερη ουσία του γεγονότος που ελάχιστοι την αναλογίστηκαν. Αυτό που μας έδειξε το συγκεκριμένο γεγονός είναι ότι αυτό που στον πλούσιο κόσμο προξενεί προβλήματα και δυσκολίες, στον φτωχό κόσμο σκορπίζει τον όλεθρο. Οι πλούσιοι σε αντίθεση με τους φτωχούς έχουν τη δυνατότητα και την προνοητικότητα να αντιμετωπίζουν και συχνά να προσλαμβάνουν τέτοιου είδους φαινόμενα μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ΗΠΑ, οι οποίες αντιμετωπίζουν με ετοιμότητα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως κακοκαιρίες, πλημμύρες και αρκετά συχνά τυφώνες.

Ο πλούσιος δυτικός κόσμος συχνά συμπεριφέρεται σα να μην συμβαίνει τίποτα, σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Ό,τι δεν τους βλάπτει δεν τους αφορά. Φυσικά σ’ αυτή την περίπτωση εννοούμε τις μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Έχουμε χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ποσά που πρόσφεραν τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Μόνο ο απλός λαός προθυμοποιήθηκε, ευαισθητοποιημένος από τα γεγονότα, να συνεισφέρει σαφώς πολύ περισσότερα από τις κυβερνήσεις του. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ΗΠΑ αρχικά πρόσφεραν 15 εκατ. δολάρια ως βοήθεια που ύστερα από έντονες επικρίσεις αυξήθηκαν σε 35 εκατ. δολ. Για να φτάσουν τελικά στο ποσό των 350 εκατ. δολαρίων. Αλλά και πάλι το ποσό αυτό είναι χαμηλό αν σκεφτούμε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες αυτής είναι 30 φορές μεγαλύτερες από τη χρηματική βοήθεια που προσφέρει.

Ανάμεσα στα άλλα αξίζει να αναφέρουμε ότι τα αμερικανικά δίκτυα είχαν προβλέψει τα μετασεισμικά τσουνάμι, αλλά όπως δήλωσαν δεν είχαν τα τηλέφωνα των κυβερνήσεων και υπουργείων των χώρων που επλήγησαν και επικοινώνησαν μέσω e-mail! Βέβαια η Αυστραλία και η Ιαπωνία ειδοποιήθηκαν άμεσα, όπως επίσης και η αμερικανική βάση στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία. Το νησί αυτό βρίσκεται 1.000 μίλια νότια της Ινδίας και υπέστη, χάρη στην έγκαιρη προειδοποίηση, ελάχιστες ζημιές. Αξίζει να θυμηθούμε ότι πέρα από τα άρτια συστήματα παρακολούθησης και υποκλοπών που έχει η συγκεκριμένη αμερικανική βάση, διαθέτει αεροδρόμιο για τη στάθμευση και τον εφοδιασμό των «αόρατων» βομβαρδιστικών τύπου Στελθ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια της επέμβασης στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Δεν είναι μόνο η κοινωνία ταξική. Ταξικές είναι και οι φυσικές καταστροφές, που από τη μια γρατζουνίζουν τους προφυλασσόμενους πλούσιους, ενώ από την άλλη αφανίζουν τους εκτεθειμένους φτωχούς.

Τζίνος Παναγιώτης

4/2005