Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ

Στην Κίνα των εντυπωσιακών ρυθμών ανάπτυξης, όπου τα νούμερα ευημερούν, οι άνθρωποι αυτοκτονούν. Τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον 13 εργαζόμενοι της ταϊβανέζικης Foxconn Technology, που παράγει ηλεκτρονικά εξαρτήματα και προμηθεύει μεγάλες πολυεθνικές όπως η Apple, η Hewlett Packart και η Sony, μη αντέχοντας τις συνθήκες εργασίας τους, οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία.

Ένας υπάλληλος που κατηγορήθηκε για την εξαφάνιση ενός δείγματος iPhone, ένας νέος υπάλληλος που πήδηξε από το κτίριο του εργοστασίου και μια μηχανικός 25 ετών, είναι δύο μόνο περιπτώσεις από τη μακάβρια αυτή λίστα. Η βιομηχανική αυτή πόλη στο Σεντζέν της Κίνας αποτελεί ένα σύγχρονο κολαστήριο των 42.000 εργαζομένων, νέων κυρίως ανθρώπων (18-25 ετών), που εργάζονται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες δώδεκα ώρες ημερησίως έξι ημέρες την εβδομάδα για 2000 γουάν το μήνα (300 δολλάρια δηλαδή), όσο περίπου κοστίζει ένα iPhone από τα χιλιάδες που καθημερινά παράγουν. Κι όλα αυτά βέβαια μετά το σαρωτικό κύμα των αυτοκτονιών που ανάγκασε την εργοδοσία να αυξήσει τους μισθούς από τα 900 στα 2000 γουάν και (άκουσον-άκουσον!) να τοποθετήσει δίχτυα προστασίας στους κοιτώνες των εργατών!!

Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού. Πώς αλλιώς θα μπορούσαν άραγε να προκύψουν τα 3 τρισ. δολ. συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας, τα οποία, σημειωτέον, μπορούν να αγοράσουν συνολικά το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης (Ισπανίας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας). Πίσω από τις υψηλές αποδόσεις και τα εντυπωσιακά νούμερα που ευημερούν βρίσκεται πάντα η στυγνή εκμετάλλευση, η κατάργηση κάθε δικαιώματος και κάθε κατάκτησης.