Ωράριο λάστιχο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η επεξεργασία νομοσχεδίου που αφορά την κατάργηση του 8ωρου και την μονομερή διεύθυνση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση ανάλογα με τις ανάγκες του εργοδότη. Σε συνδυασμό με τις περικοπές στην υπερωριακή αποζημίωση, στόχο έχει τη μείωση του εργατικού κόστους και τη μεγιστοποίηση των κερδών της εργοδοσίας.

Το σημαντικό είναι λοιπόν ότι ο εργαζόμενος θα προσφέρει την εργασία του μα και θα αμείβεται, όταν και όπως επιθυμεί ο εργοδότης του. Θα μπορεί να απασχολείται μέχρι και 12 ώρες την ημέρα, αρκεί ο συνολικός ετήσιος χρόνος απασχόλησης να μην υπερβαίνει τις 1.800 ώρες και βέβαια να αμείβεται κατά μέσο όρο περισσότερο από το ημερομίσθιο του 8ώρου. Προσφέρει λοιπόν η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις φθηνό εργατικό δυναμικό, ενισχύσεις και μειωμένους φορολογικούς συντελεστές. Και δεν είναι τυχαίο ότι μελετώνται αυτά από τα ελληνικά επιτελεία, όταν βλέπουμε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να συζητάει οδηγία για «την οργάνωση του χρόνου εργασίας» που προωθεί το 65ωρο. Το γεγονός βέβαια της καταψήφισης της συγκεκριμένης οδηγίας δεν αντανακλά τις πραγματικές προθέσεις του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, αλλά μάλλον είναι αποτέλεσμα των πιέσεων των δημοψηφισμάτων για το ευρωσύνταγμα και των αντιδράσεων που προκλήθηκαν και δεν πρέπει με τίποτα να μας καθησυχάζει αλλά να περιμένουμε ότι θα το βρούμε μπροστά μας στο μέλλον.

Δεν λείπουν βέβαια και τα δημοσιεύματα που μιλούν για πιλοτική επιμήκυνση του χρόνου λειτουργίας στις πολεοδομίες, εφορίες, αρχαιολογικούς χώρους και αργότερα και στις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες με πρόσχημα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη εντατικοποίηση των «τεμπέληδων» δημοσίων υπαλλήλων.

Έτσι βλέπουν το φως της δημοσιότητας προτάσεις που μιλούν για καθιέρωση της απογευματινής εργασίας για κάποιους υπαλλήλους που θα απασχολούνται άλλοτε πρωί και άλλοτε απόγευμα. Οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Τυπογραφείο που βιώνουμε καθημερινά την λειτουργία πρωινής και απογευματινής βάρδιας μπορούμε να καταλάβουμε πολύ καλά τι σημαίνει το κυκλικό ωράριο. Προς το παρόν βέβαια οι ιθύνοντες μετρούν τις αντιδράσεις. Από μας εξαρτάται να τους κόψουμε το βήχα…

5/2005