ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ. ΕΛΕΟΣ!!!

 

Τη Παρασκευή, μετά από σύσκεψη των διευθυντών με τον ειδικό γραμματέα, μας ανακοινώθηκε η συμμόρφωση της υπηρεσίας στα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Βασιλικότεροι του βασιλέως πρώτοι από όλους θα εφαρμόσουμε τα «θέλω» του επιτελικού κράτους με τους διευθυντές, σε ρόλο χωροφύλακα να ελέγχουν τα aircondition και να κλείνουν τους υπολογιστές κι εμάς να δουλεύουμε στα σκοτάδια και το κρύο.

 Όλοι ομολογούν ότι  ο χειμώνας που έρχεται θα είναι χειρότερος από τον προηγούμενό του, που ήταν χειρότερος από τον προηγούμενό του… Η ενεργειακή κρίση όμως δεν είναι πρόβλημα των εργαζομένων. Είναι απόρροια της πολιτικής του συστήματος και των αντιπαραθέσεων στα πλαίσιά του. Είναι συνέπεια των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, του τυχοδιωκτισμού της κυβέρνησης, των αδιεξόδων και της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, των κερδοσκοπικών παιχνιδιών των εταιρειών.

Η μείωση κατά 10% της κατανάλωσης ενέργειας στις δημόσιες υπηρεσίες δεν σημαίνει μόνο κλειστοί υπολογιστές και κλιματιστικά όταν τελειώνει το ωράριο, που είναι λογικό. Σημαίνει δουλειά χωρίς θέρμανση σε δημόσια κτίρια με ελλιπείς υποδομές, σκοτάδι σε ήδη κακοφωτισμένα γραφεία, ελλιπής εξαερισμός υπό συνθήκες covid και χειρότερες υπηρεσίες και εξυπηρέτηση για το λαό. Χωρίς βέβαια, να μπορούμε να διανοηθούμε τι θα γίνει σε χώρους όπως τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα σχολεία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους κακοφωτισμένους δρόμους και τις πλατείες.

 Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

 Η κατανάλωση ρεύματος στο χώρο εργασίας δεν είναι πολυτέλεια, είναι πολιτισμός και κατάκτηση. Εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ασφάλεια και υγιεινή, ειδικά σε χώρους όπως το Εθνικό Τυπογραφείο που έχει χαρακτηριστεί ανθυγιεινός. Τα φώτα στους διαδρόμους και τα γραφεία δεν είναι διακοσμητικά, αλλά απαραίτητα στο συνάδελφο που είναι ώρες μπροστά στην οθόνη, κόβει στη κοπτική μηχανή με κίνδυνο ατυχήματος, οδηγεί το κλαρκ και φορτώνει πατάρια.

 Και μάλιστα τα μέτρα ανακοινώνονται υπό την απειλή της περικοπής του προϋπολογισμού, της εξαίρεσης από τον προγραμματισμό προσλήψεων και τη κινητικότητα. Ειπώθηκε ακόμα και η εξαίρεση των «σπάταλων» από τις υπερωρίες. Το ακούσαμε κι αυτό: να κλείνουμε τα φώτα, να βαδίζουμε σε σκοτεινούς διαδρόμους, να δουλεύουμε στα σκοτάδια και το κρύο, ειδάλλως δεν θα πάρουμε υπερωρίες!!  Ποιους άραγε αφορά η απειλή και τι είναι οι υπερωρίες; αμοιβή για υπερωριακή εργασία ή «τυράκι» που δίνεται ή κόβεται κατά το δοκούν;

Σε τελική ανάλυση αν θέλει η κυβέρνηση να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στο Εθνικό Τυπογραφείο να μην δουλεύει τις νύχτες, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες,  να μην χρειάζεται ο συνάδελφος να δουλέψει από το σπίτι του στον ανοιχτό υπολογιστή της δουλειάς για να βγει το στοκ σε 4 ημέρες. Αλήθεια, αν αύριο προκηρυχθούν εκλογές τι θα γίνει με τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στο Εθνικό Τυπογραφείο; Τότε θα μπορεί να θυσιαστεί στο βωμό των κυβερνητικών αναγκών;

Η κυβέρνηση, με τη γνωστή τακτική της «ατομικής ευθύνης», φορτώνει στις πλάτες μας τις συνέπειες τόσο της εφαρμογής όσο και της μη εφαρμογής των μέτρων και η απάντησή μας θα πρέπει να είναι η διεκδίκηση πραγματικών αυξήσεων στους μισθούς και καμίας αύξησης σε τρόφιμα και ενέργεια.