Εκλογές 2021, για το ΔΣ του ΣΠΕΤ και το συνέδριο της ΟΣΥΠΕΣΔΔΑ

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

 

Συμφωνούμε ότι η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο.

Καταστρατήγηση ωραρίου, κατάργηση 8ωρου και 5νθημέρου, λειτουργία του Εθνικού Τυπογραφείου 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα, εντατικοποίηση της δουλειάς, ελλείψεις προσωπικού που ακόμα δεν έχουν καλυφθεί, μαζικές αποχωρήσεις συναδέλφων κακήν κακώς, διαίρει και βασίλευε.  Αλλά και κατάργηση της δημόσιας υγείας υπό καθεστώς πανδημίας, δημόσια παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, καταστολή, δολοφονίες, αστυνομοκρατία, απαγόρευση διαδηλώσεων και απεργιών, ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, κρατική παρέμβαση στα σωματεία.

 

Δεν συμφωνούμε όμως στο τι κάνουμε.

·        Αν για την κατάργηση του ωραρίου φταίει η κυβέρνηση και η πολιτική της δεν μπορεί το ψηφοδέλτιο της κυβερνητικής παράταξης να πλαισιώνονται από υποψηφίους που πλήττονται άμεσα από αυτήν. Η υποστήριξη στη ΔΑΚΕ, συνάδελφοι, είναι γαλάζια ψήφος εμπιστοσύνης στη ΝΔ και τα  αντιλαϊκά σχέδια Μητσοτάκη.

 

·        Αν το πρόβλημα είναι μεγάλο και θέλουμε κάτι να αλλάξει δεν μπορεί η αντίδραση να υποβιβάζεται σε επίπεδο γκρίνιας, να βρίζουμε δυο χρόνια τη παράταξη με την οποία βάζουμε τελικά υποψηφιότητα και η ψήφος να ευτελίζεται από «υποσχέσεις», θέσεις και μικροεξυπηρετήσεις.

 

·        Αν η καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος είναι στρατηγική επιλογή του συστήματος, πρέπει να βρεθούμε κόντρα και όχι να ενισχύουμε τις  παρατάξεις που επί δεκαετίες το υπηρετούν.

 

·        Αν το πρόβλημα είναι η κακή κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να αναζητήσουμε ευθύνες από αυτούς που έχουν, και είχαν πάντα, τη πλειοψηφία του σωματείου μας και να μην στηρίξουμε ψηφοδέλτια με υποψηφίους συστηματικούς απεργοσπάστες, στελέχη της διοίκησης, διευθυντές που μπερδεύουν διοίκηση με συνδικαλισμό, φρέσκους προϊσταμένους που μπήκαν ή …δεν μπήκαν στα ψηφοδέλτια για να κρατήσουν τη θέση τους.

 

·        Αν το πρόβλημα είναι η απαξία του συνδικαλισμού, πρέπει να διαφυλάξουμε το Σύλλογό μας ως το όργανο πάλης μας και όχι να τον αφήσουμε έρμαιο στο δήθεν απολίτικο, που είναι τόσο «ακομμάτιστο» ώστε είναι μόνο δεξιό και πάντα δίπλα στην εξουσία.

 

Το ζητούμενο για μας είναι να προκύψει από αυτές τις εκλογές ένα σωματείο με αγωνιστική και διεκδικητική κατεύθυνση, εμπόδιο στις κυβερνητικές επιλογές και όχι  κυβερνητικό παράρτημα. Ένα σωματείο που μπορεί, και κυρίως θέλει, να βρεθεί σε  ανοιχτή αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική και τις επιδιώξεις του συστήματος, που θα υπερασπίζεται τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους και όχι ευκαιρία τυχοδιωκτισμών, ενδοπαραταξιακών μετακινήσεων, προσωπικής ανέλιξης και χτισίματος καριέρας.

Σας καλούμε να στηρίξετε τη λογική και τη στάση που σας προτείνουμε και να ψηφίσετε την Αγωνιστική Κίνηση Εθνικού Τυπογραφείου.


Αρετάκης Μιχάλης

Ζερβού Άννα

Πετρούλια Όλγα

Ρηγοπούλου Βίκυ

Χαχάμης Χαράλαμπος